Переглянути
Нові надходження
Документ Аналіз використання екологічно чистих технологій у переробці рибної продукції(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Швед, Володимир ДмитровичЗростання екологічних викликів у сфері харчової промисловості, зокрема рибної галузі, вимагає впровадження екологічно чистих технологій. Мета дослідження полягала в аналізі та оцінці використання екологічно чистих технологій у рибопереробній промисловості України, а також вивченні їх впливу на економічну ефективність виробництва та екологічну безпеку. У кваліфікаційній роботі магістра досліджено питання впровадження екологічно чистих технологій у процес переробки рибної продукції, зокрема, на прикладі сучасних методів, що дозволяють знизити негативний вплив на навколишнє середовище та забезпечити високу якість готових продуктів. Зростаючий попит на екологічно чисті продукти та посилення вимог до збереження природних ресурсів стимулюють підприємства харчової промисловості впроваджувати інноваційні та сталий методи виробництва. Робота охоплює аналіз основних екологічно чистих технологій, які використовуються в переробці рибної продукції, таких як безвідходні технології, використання відновлювальних джерел енергії, застосування біологічних методів обробки відходів та ефективних методів пакування, що мінімізують забруднення навколишнього середовища. Окремо розглянуто технології, що зменшують викиди вуглекислого газу та інших шкідливих речовин у процесі переробки риби, а також зменшують використання хімічних добавок.Документ Вплив типу упаковки на тривалість зберігання рибних продуктів(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Хамідов, Максим МихайловичУ сучасних умовах ринок рибних продуктів вимагає використання ефективних технологій зберігання, що забезпечують високу якість продуктів та безпечність для споживачів. Метою кваліфікаційної роботи магістра став аналіз впливу різних типів упаковки на збереження якості та безпеки рибних продуктів, зокрема порівняння пластикової, паперової та біорозкладної упаковок. У кваліфікаційній роботі магістра досліджується вплив різних типів упаковки на тривалість зберігання рибних продуктів, зокрема, на їх якість, свіжість і безпеку для споживачів. Забезпечення довготривалого зберігання рибних продуктів є однією з основних задач харчової промисловості, оскільки ці продукти мають високу схильність до псування через швидке розвиток мікроорганізмів та окислення. Робота охоплює аналіз різних видів упаковки, таких як пластикові пакети, вакуумні упаковки, герметичні контейнери, а також новітні матеріали, що використовуються для збереження рибних продуктів. Окремо розглянуто вплив технологій, що використовуються при упаковці, на збереження органолептичних характеристик, таких як запах, колір та текстура риби. В ході дослідження були проведені порівняння ефективності різних типів упаковки при зберіганні рибних продуктів в умовах низьких температур, а також при впливі зовнішнього середовища (вологість, температура, світло). Висновки роботи містять рекомендації щодо вибору типу упаковки для рибних продуктів в залежності від їх виду, умов транспортування та зберігання, а також для забезпечення високого рівня безпеки харчових продуктів.Документ Сучасний стан вирощування морських гідробіонтів в Україні та світі(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Тарануха, Павло ЄвгеновичМорські гідробіонти, до яких належать різноманітні види риб, молюсків, ракоподібних та водоростей, стали важливою складовою глобальної економіки. У світовому масштабі аквакультура демонструє значні темпи зростання, причому деякі країни, такі як Китай, Японія, Норвегія та Чилі, стали лідерами у виробництві морепродуктів. В Україні ця галузь також має перспективи для розвитку, особливо з урахуванням географічного розташування та доступу до Чорного та Азовського морів. На сучасному етапі українська марикультура стикається з низкою проблем, зокрема, обмеженим фінансуванням, нестачею інфраструктури та нестабільною політичною ситуацією. Попри ці виклики, українські науковці та підприємці працюють над відновленням галузі, розробляють нові технології вирощування морських організмів та досліджують можливості використання ресурсів Чорного моря для екологічно безпечного і стабільного виробництва. Метою кваліфікаційної роботи магістра є аналіз сучасного стану вирощування морських гідробіонтів як у світовому масштабі, так і в Україні, дослідження основних напрямків, тенденцій та викликів, що стоять перед галуззю, а також визначення перспектив розвитку аквакультури як одного з ключових елементів стійкого продовольчого забезпечення.Документ Стратегії маркетингу та продажу рибопродукції на міжнародному ринку : вивчення відмінностей та популярних трендів(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Таран, Павло ВалентиновичЗростання світового ринку рибної продукції і все більша інтеграція в міжнародну торгівлю зумовлюють необхідність вивчення ефективних стратегій маркетингу та продажу. Мета дослідження полягала в аналізі ефективних маркетингових стратегій для просування рибної продукції на міжнародному ринку з урахуванням культурних відмінностей та сучасних споживчих трендів. У кваліфікаційній роботі магістра розглянуто стратегії маркетингу та продажу рибопродукції на міжнародному ринку, з акцентом на вивчення ключових відмінностей у підходах до продажу в різних регіонах світу та аналіз сучасних трендів у цій сфері. Зростання глобалізації, зміни споживчих уподобань та екологічні вимоги сприяють розвитку нових підходів до просування рибопродукції на міжнародних ринках, що робить тему роботи надзвичайно актуальною. Досліджено основні стратегії маркетингу, які використовуються компаніями для виходу на міжнародні ринки, зокрема, сегментація ринку, таргетування, позиціювання продукту, а також стратегічні ініціативи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності рибопродукції. Визначено особливості попиту на рибопродукцію в різних країнах та вплив культурних, економічних і екологічних факторів на формування цих уподобань. Окремо увагу приділено аналізу популярних трендів у сфері продажу рибопродукції, таких як зростання попиту на органічні та екологічно чисті продукти, розвиток онлайн-продажів, а також підвищення значення соціальної відповідальності підприємств і сталого розвитку в процесах виробництва та просування товару.Документ Сучасний стан відтворення лососевих (цінних видів) риб в Україні та світі(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Сидоренко, Катерина ОлександрівнаЛососеві риби є цінним продовольчим ресурсом, який також є найшвидше зростаючою галуззю виробництва харчових продуктів із щорічним зростанням виробництва. Провідними виробниками вирощуваних лососевих риб є Норвегія, Чилі, Фарери, Канада та Шотландія, що стимулюється зростанням світового попиту та ринку. Однак протягом останніх 2 років виробництво знижується через наслідки хвороб, а також зростання вартості кормів. Атлантичний лосось, Salmo salar, є знаковим, високоцінним рибним продуктом, який широко продається у всьому світі, і природні запаси часто знаходяться під загрозою надмірної експлуатації та деградації середовища існування. Він робить значний внесок у продовольчу, економічну безпеку та безпеку зайнятості в багатьох країнах, особливо в Норвегії, Чилі, Канаді та Сполученому Королівстві, які є провідними виробниками виду. Метою кваліфікаційної роботи магістра є аналіз сучасного стану відтворення лососевих риб в Україні та світі, аналіз наявних даних щодо іноваційних методів відтворення, огляд літературних джерел щодо відтворення генномодифікованого лосося.Документ Розвиток рибальського туризму через організацію спеціалізованих риболовних заходів(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Сєргєєв, Дмитро ЮрійовичРибальський туризм у сучасному світі набуває значної популярності, об'єднуючи рекреаційні, спортивні та екологічні аспекти. Зростаючий попит на риболовлю як вид відпочинку сприяє активному розвитку індустрії рибальського туризму, особливо в регіонах, багатих на природні водні ресурси. Дослідження можливостей розвитку рибальського туризму через організацію спеціалізованих риболовних заходів є актуальним у контексті стратегії сталого розвитку туризму та збереження довкілля. Мета кваліфікаційної роботи магістра полягає у визначенні шляхів ефективного розвитку рибальського туризму через організацію спеціалізованих риболовних заходів. У кваліфікаційній роботі магістра розглянуто питання розвитку рибальського туризму як важливої складової туристичної індустрії, з особливим акцентом на організацію спеціалізованих риболовних заходів. Зростаючий інтерес до активного відпочинку та екологічного туризму сприяє популяризації риболовлі як виду туризму, що поєднує відпочинок, природу та спортивні досягнення. В роботі детально проаналізовано сучасні тенденції розвитку рибальського туризму в Україні та за кордоном, а також визначено основні фактори, які впливають на організацію риболовних заходів. Особливу увагу приділено інноваційним методи організації риболовлі, маркетинговим стратегіям для залучення туристів, а також досліджено можливості покращення інфраструктури для рибальського туризму та створення комфортних умов для туристів, включаючи проживання, транспорт та інші послуги.Документ Тенденції ринку праці у рибальстві в Україні та світі(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Саф’яник, Анатолій ІгоровичТрудові ресурси є найважливішою та найактивнішою частиною ресурсів суспільства. Це працездатна частина населення, що володіє фізичними та інтелектуальними здібностями до трудової діяльності, яка може виробляти матеріальні блага або надавати послуги. Для характеристики трудових ресурсів використовують їх поділ за віком, статтю, освітою тощо. Вихідним пунктом відтворення трудових ресурсів є їхнє формування, що зумовлюється природним відтворенням населення. Ринок праці є одним з елементів ринкової економіки. Він являє собою систему суспільних відносин в узгодженні інтересів роботодавців і найманої робочої сили. Система відносин на ринку праці складається з трьох основних компонентів: відносини між найманими працівниками і роботодавцями; відносини між суб'єктами ринку праці та їхніми представниками; відносини між суб'єктами ринку праці та державою. Метою кваліфікаційної роботи магіста є аналіз ринку праці в цілому і окремо в рибопромисловій галузі України, аналіз існуючих проблем та перспектив їх вирішення.Документ Вплив кліматичних змін на рибний промисел та рибництво(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Райлян, Анастасія АнатоліївнаКліматичні зміни стали однією з найважливіших глобальних проблем сучасності, що впливають на різні аспекти природного середовища та економічної діяльності. Метою кваліфікаційної роботи магістра стало вивчення впливу кліматичних змін на рибний промисел та рибництво, аналіз наслідків цих змін для водних екосистем. У кваліфікаційній роботі магістра досліджено вплив кліматичних змін на рибний промисел та рибництво, що є одними з найбільш чутливих галузей до змін клімату. Зростання середньої температури води, зміни рівня моря, а також інші кліматичні фактори мають значний вплив на екосистеми водойм, міграцію риб, а також на виробничі процеси в рибному господарстві. Робота охоплює аналіз основних кліматичних змін, які впливають на рибний промисел, таких як зміщення ареалів рибних видів, зміни сезонних циклів нересту, зменшення біорізноманіття та зниження популяцій деяких видів риб. Окремо розглянуто вплив підвищення температури води на рибництво, зокрема, на виробництво риби в штучних водоймах, а також на розвиток хвороб риб, що посилюється під впливом змін клімату. Висвітлено проблеми, які виникають через кліматичні зміни у рибному промислі, зокрема, зменшення врожайності риби, скорочення ресурсів для рибальства та посилення конкуренції між країнами за доступ до рибних запасів. Також в роботі розглядаються адаптаційні стратегії, які можуть допомогти знизити негативний вплив кліматичних змін на галузь, такі як впровадження сталих методів рибальства, розвиток аквакультури, а також зміна підходів до управління рибними ресурсами.Документ Вплив коливань абіотичних факторів на ріст та розвиток риб(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Попович, Андрій ОлександровичАбіотичні фактори середовища значною мірою визначають фізіологічний стан, швидкість росту та життєздатність риб. Їхні коливання можуть бути як стимулюючими, так і стресовими для водних організмів. Для збереження природних популяцій риб і підвищення ефективності аквакультури необхідно контролювати ці фактори та забезпечувати умови, максимально наближені до оптимальних. Мета кваліфікаційної роботи магістра полягає у аналізі основних закономірностей впливу коливань абіотичних факторів на ембріонально- личинковий розвиток риб. У кваліфікаційній роботі магістра розглянуто питання про вплив коливань температури, солоності та pH на ембріонально-личинковий розвиток риб. Вплив коливань абіотичних чинників середовища на ембріонально-личинковий розвиток риб здатний дати не тільки уявлення про роль астатичності на даному етапі розвитку, а також допомогти оцінити можливість її використання для одержання більш життєздатної молоді. Особливу увагу приділено впливу коливань абіотичних факторів, які мають вирішальний вплив на ріст і розвиток риб, визначаючи їх фізіологічні процеси, метаболізм і поведінку. При створенні оптимальних умов для розвитку риб необхідно обов'язково встановлювати оптимальну динаміку фактору, в забезпеченні для організму, що розвивається, коливальні умови. Зміни температури, солоності, кислотності можуть як сприяти оптимальному розвитку, так і викликати стрес, уповільнення росту, хвороби.Документ Оцінка ефективності роботи СТРГ на базі озер Ялпуг і Кугурлуй(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Плотнікова, Анастасія ОлександрівнаОзера Ялпуг і Кугурлуй є важливими водними ресурсами, придатними для розвитку аквакультури. Ефективне функціонування ставкових та риборозводних господарств у цьому регіоні має велике значення для забезпечення продовольчої безпеки, підвищення економічної активності та підтримки екологічної рівноваги. Аналіз стану роботи цих господарств дозволяє виявити проблеми та можливості їх подальшого розвитку, що робить тему дослідження актуальною як у науковому, так і в практичному аспектах. Метою кваліфікаційної роботи магістра було оцінити ефективність роботи ставкових та риборозводних господарств (СТРГ) на базі озер Ялпуг і Кугурлуй, визначити основні проблеми та розробити рекомендації для підвищення продуктивності та екологічної сталості цих господарств. У роботі розглянуто особливості природно-кліматичних умов регіону, стан водних ресурсів та їх вплив на розвиток аквакультури. Проаналізовано методи вирощування різних видів риби, а також динаміку продуктивності господарств у порівнянні з аналогічними підприємствами інших регіонів. Проведено оцінку економічної доцільності виробництва, враховуючи собівартість продукції, ринкову вартість риби та потенціал розширення господарств. Розроблено рекомендації для підвищення ефективності роботи СТРГ з урахуванням екологічних норм і сталого використання ресурсів озер Ялпуг і Кугурлуй.Документ Барабойське водосховище і перспективи його використання в режимі СТРГ(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Пислиця, Ігор СергійовичБарабойське водосховище має великий потенціал для розвитку аквакультури, що може сприяти підвищенню економічної активності регіону, створенню робочих місць та забезпеченню потреб у якісній рибній продукції. Однак ефективне використання водосховища потребує ретельного аналізу екологічних і технічних характеристик, а також впровадження інноваційних технологій риборозведення. Дослідження цієї теми є актуальним для забезпечення сталого розвитку рибогосподарської галузі та раціонального використання природних ресурсів. Мета дослідження полягала в розробці режиму використання Барабойського водосховища для відтворення і товарного вирощування риб на природній кормовій базі. У роботі вивчено основні біологічні ресурси водойми, особливості гідрохімічного режиму та динаміку Барабойського водосховища. Проаналізовано потенціал вирощування різних видів риб у режимі СТРГ, враховуючи наявні природні та антропогенні фактори. Оцінено економічну доцільність впровадження ставкового риборозведення, включаючи рентабельність, затрати на впровадження технологій та прогнозовані обсяги продукції. Робота також акцентує увагу на необхідності збереження біорізноманіття та мінімізації впливу на екосистему водойми.Документ Використання та переробка продукції рибальства та аквакультури в Україні та світі(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Патратій, Володимир ВікторовичОстанніми роками окреслено нові горизонти в дослідженнях з вирощування та переробки продукції аквакультури. Формування оптимального збалансованого складу продуктів харчування на рибній основі передбачає глибокий аналіз складових компонентів сировини. Дедалі більшого поширення набуває виробництво рибних продуктів функціональної спрямованості - фаршів, снеків, сухих сніданків із м'язової тканини риб. Комплексна переробка вторинних ресурсів рибної сировини дає змогу додатково до основної продукції випускати риб'ячий жир, желатин і колаген. Завдяки вдосконаленню методів переробки та охолодження продукції, виготовлення та використання льоду, заморожування, зберігання і транспортування з'явилася можливість збільшити термін зберігання продукції, постачати її на віддалені та зарубіжні ринки і підвищити її різноманітність. Метою магістерської роботи є аналіз обґрунтувань і розробок інноваційних технологічних рішень з організації випуску харчової, кормової та технічної продукції на основі комплексної переробки риб, що забезпечують підвищення безпечності, якості, конкурентоспроможності нових товарів та економічну ефективність виробництва.Документ Оптимізація методів вирощування об’єктів індустріальної аквакультури(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Матлаєв, Валентин ВалентиновичОптимізація методів вирощування об’єктів індустріальної аквакультури є важливим напрямом для забезпечення сталого розвитку галузі. Вона передбачає вдосконалення технологій культивації гідробіонтів, таких як риби, молюски, ракоподібні та водорості, шляхом впровадження сучасних підходів до годування, моніторингу середовища, регулювання фізико-хімічних параметрів води та запобігання хворобам. Мета роботи полягала у обґрунтуванні методів оптимізації технологічних процесів вирощування об’єктів індустріальної аквакультури, спрямовані на підвищення продуктивності, ефективності використання ресурсів і забезпечення екологічної сталості виробництва, Завданнями роботи передбачалось дослідити вплив основних факторів (температура, pH, розчинений кисень, солоність, амоній, нітрити) на ріст, розвиток і продуктивність аквакультурних об’єктів, оцінити існуючі методи годівлі та складу кормів, їх вплив на ріст і здоров’я об’єктів аквакультури, а також економічну ефективність, провести аналіз економічної доцільності та біологічних особливостей окремих об’єктів аквакультури (риба, молюски, ракоподібні) для їх промислового вирощування в різних умовах. В результаті проведених досліджень визначені основні методи оптимізації вирощування об’єктів аквакультури, включаючи використання інноваційних технологій, систем рециркуляції води (RAS), автоматизацію процесів, біотехнології, покращення кормів та моніторинг параметрів водного середовища для підвищення ефективності виробництва й зниження екологічного впливу.Документ Вплив екологічних умов пониззя Дунаю на паразитичну інвазію іхтіофауни(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Коваленко, Дар'я ОлегівнаЕкологічні умови пониззя Дунаю мають значний вплив на формування та інтенсивність паразитичної інвазії іхтіофауни. Зміни гідрологічного режиму, рівня солоності, температури води, а також антропогенний вплив, зокрема забруднення та зарегулювання стоку, створюють сприятливі умови для розвитку паразитів. Особливості біотопів пониззя, багатство кормової бази та висока щільність риб сприяють передачі паразитів між хазяями. Найбільше паразитичне навантаження зазвичай реєструється у видів риб, які мешкають у ділянках з уповільненою течією та значною кількістю органічного матеріалу, що є середовищем для розвитку проміжних хазяїв паразитів. Таким чином, стан довкілля в пониззі Дунаю прямо впливає на епізоотологічну ситуацію та здоров'я іхтіофауни регіону. Мета роботи полягала у дослідженні впливу екологічних умов пониззя Дунаю на паразитарну інвазію іхтіофауни та визначення можливих шляхів зменшення ризиків поширення паразитів. Завданнями роботи передбачалось оцінити основні екологічні фактори, що впливають на розвиток паразитів у водних екосистемах пониззя Дунаю, провести аналіз поширення паразитів серед ключових видів риб регіону, визначити зв’язок між забрудненням води та інтенсивністю паразитарних інвазій, та запропонувати заходи для зниження паразитарного навантаження у водних екосистемах. У результаті проведених досліджень впливу екологічних умов пониззя Дунаю на паразитичну інвазію іхтіофауни було виявлено, що рівень паразитарного навантаження залежить від гідрологічного режиму, якості води, наявності природних біотопів та антропогенного впливу.Документ Аналіз сучасного стану фермерського рибного господарства в Україні та порівняння з міжнародними практиками(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Карпенко, Олександр ЛеонідовичФермерське рибне господарство є одним із важливих напрямів сільськогосподарського виробництва, який відіграє значну роль у забезпеченні населення якісними продуктами харчування, збереженні природних ресурсів і розвитку сільської місцевості. Метою кваліфікаційної роботи магістра став аналіз сучасного стану фермерського рибного господарства в Україні, ідентифікація його ключових проблем та перспектив. У кваліфікаційній роботі магістра здійснено комплексний аналіз сучасного стану фермерського рибного господарства в Україні, а також порівняння його з міжнародними практиками у галузі аквакультури. Зважаючи на глобальні тенденції розвитку рибного господарства, фермерські рибні господарства стають важливим компонентом продовольчої безпеки, економіки та екології багатьох країн, зокрема України, яка має значний потенціал для розвитку аквакультури. У роботі вивчається поточний стан фермерських господарств в Україні, включаючи їх структуру, виробничі потужності, види вирощуваних риб, а також аналізуються основні проблеми, з якими стикаються вітчизняні фермери. Окрему увагу приділено міжнародним практикам у галузі фермерського рибного господарства. Проаналізовано успішні приклади розвитку аквакультури в таких країнах, як Норвегія, Китай, Чилі та Японія, що дозволяють досягти високих результатів у виробництві рибної продукції за допомогою сучасних технологій, сталих методів господарювання та підтримки з боку державних органів.Документ Продукти переробки панцира крабів у складі комбікормів для об’єктів аквакультури(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Іоргачев, Олександр СтепановичОдним із найскладніших і найважливіших питань у годівлі риби є розробка рецептури комбікормів. Перспективним напрямком раціональної годівлі риб є використання різних добавок під час виробництва комбікормів, які покращували б механічні властивості корму, а також не чинили негативного впливу на організм риб. У зв'язку з цим на сучасному ринку кормової сировини звертають увагу на продукти переробки крабів та інших ракоподібних. Мета кваліфікаційної роботи магістра полягає у аналізі властивостей продуктів переробки панцира крабів у складі комбікормів для низки об'єктів рибництва та оцінка ефективності заміни частини рибного борошна і риб'ячого жиру на продукти глибокого перероблення крабів - борошно з крабів і крабового жиру в стартових і продукційних комбікормах для об'єктів аквакультури. У кваліфікаційній роботі магістра розглянуто питання про рибоводно- біологічну ефективність комбікормів із хітиновмісними продуктами для осетрових, лососевих риб і коропа. В умовах сучасного промислового рибництва постає гостра необхідність розроблення та широкого застосування повноцінних штучних кормосумішей, які містять складний комплекс поживних і біологічно активних речовин, необхідних для нормального росту та життєдіяльності організму. В роботі детально проаналізовано фізіолого- біохімічну характеристику риб, вирощених на комбікормах із додаванням хітозана.Документ Рекреаційне рибальство як чинник впливу на іхтіофауну водойми(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Іванов, Вадим ВалерійовичАктуальність проведеного в магістерській кваліфікаційній роботі дослідження обумовлена: – необхідністю проведення аналізу та узагальнення досвіду в особливостях організації рекреаціного рибальства в України; – необхідністю проведення аналізу та визначення основних орієнтирів формування сучасних напрямків управління рекреаційним рибальством в умовах сталого розвитку водних ресурсів регіону; – відсутності сформованої комплексної стратегії ефективного, збалансованого та сталого управління галуззю на основі інтегрованої оцінки, направленої на вирішення проблем між цілями соціально-економічного розвитку та негативними наслідками впливу дестабілізуючих факторів антропогенного впливу. Мета роботи – дослідження організаційних засад управління рекреаційним рибальством, оцінки його впливу на популяцію основних об’єктів лову, а також аналіз основних економіко-правових та організаційних засад створення культурного рибного господарства з метою рекреаційного рибальства. Об’єкт дослідження - рекреаційне рибальство в Україні. Методи дослідження – для вирішення поставлених у роботі завдань були використані методи аналізу та синтезу, порівняльного зіставлення та експертних оцінок, логічного узагальнення та аналогій, у поєднанні з монографічними та графоаналітичними дослідженнями. Результати і новизна – проведений аналіз впливу рекреаційного рибальства на іхтіофауну водойм з урахуванням кількісних показників, а також якісного складу основних обьєктів любительського лову. Проведена оцінка створення культурного рибного господарства з метою організації рекреаційного рибальства. Розглянуті питання адаптації світового досвіду, атакож наукового обгрунтування рекреаційного рибальства з урахуванням його можливого впливу на екосистему популяції водних біоресурсів.Документ Біологічні основи та технологчні принципи розведення та вирощування об’єктів аквакультури в установках із замкнутим циклом водозабезпечення(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Диновський, Ернест ГригоровичНапрямок інтенсифікації рибництва на основі циркуляційних рибоводних систем, особливо за цінними видами та посадковим матеріалом, продовжує розвиватися в зарубіжних країнах в даний час, що прямо свідчить про переваги та перспективність цієї форми рибництва. Перспектива розвитку аквакультури має бути тісно пов'язана з використанням нових інтенсивних технологій. Мета кваліфікаційної роботи магістра полягає у аналізі розробки біологічних основ і технологічних принципів вирощування об'єктів аквакультури в установках із замкнутим циклом водозабезпечення, а також визначення основних шляхів їхнього введення в загальну систему виробництва рибної продукції для підвищення її ефективності в цілому. У кваліфікаційній роботі магістра розглянуто питання сучасних методів розроблення моделі замкнутих систем аквакультури, системи очищення води та вирощування живих об'єктів. В роботі детально проаналізовано методи введення замкнутих установок у загальну схему аквакультури та пропозицій щодо її оптимізації. Особливу увагу приділено особливостям вирощування різних об'єктів в УЗВ, охарактеризовано якість водного середовища, визначено основні вимоги до комбікормів, причини та умови виникнення захворювань, можливі способи їх запобігання тощо. Загалом це дозволяє дати повну характеристику рибоводних УЗВ, пов'язаних із розробкою конкретних технологій.Документ Основи розмноження ламінарії японської як об’єкта марикультури(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Дедескул, Анастасія ЮріївнаЛамінарія японська (Laminaria japonica) є одним із ключових видів морських водоростей, що активно використовуються в марикультурі завдяки її високій біопродуктивності та цінності для харчової, фармацевтичної й косметичної промисловості. Основи її розмноження включають як статеві, так і вегетативні процеси, які залежать від комплексу факторів, таких як температура, освітлення, солоність води та доступність поживних речовин. Ефективне культивування ламінарії потребує створення штучних плантацій, на яких оптимізуються умови для її зростання й розмноження. Розробка технологій управління цими процесами дозволяє підвищити продуктивність марикультури, сприяє сталому розвитку галузі та розширенню її економічного потенціалу. Мета роботи полягала у дослідженні особливостей розмноження ламінарії японської (Laminaria japonica) та визначенні оптимальних умов для її культивації в марикультурі з метою підвищення продуктивності та сталого розвитку галузі. Завданнями роботи передбачалось дослідити біологічні особливості статевого та вегетативного розмноження ламінарії японської, дослідити методи розмноження та вирощування ламінарії у промислових умовах, враховуючи різні біотичні та абіотичні фактори, що впливають на її ріст та розвиток, проаналізувати технології переробки ламінарії японської, зокрема методи, що забезпечують збереження біологічно активних речовин у кінцевих продуктах, та визначити економічну ефективність виробництва ламінарії у марикультурі, обґрунтувати доцільність впровадження різних технологій для забезпечення сталого виробництва. В результаті проведених досліджень визначені біологічні особливості, методи розмноження та технологічні підходи до культивування ламінарії японської в умовах марикультури, включаючи управління її життєвим циклом, етапами вирощування та впливом екологічних факторів.Документ Вплив воєнних дій на стан природно-заповідного фонду України, екологічні проблеми та загрози(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Грудєв, Петро ХристофоровичНа протязі більш ніж десяти років продовжується кривава та руйнівна війна жорстокого агресора, яким є російська федерація, проти України. Наслідками повномасштабного вторгнення на нашу землю є масові руйнації інфраструктури українських міст та сіл, тисячі загублених життів українців, зруйнована економіка нашої країни. Серед інших наслідків, які часто недооцінюються під час війни, є довгостроковий вплив бойових дій на навколишнє середовище та значні порушення екосистем. Особливо негативні наслідки такого впливу на стан охоронюваних природних територій, до яких в першу чергу відносяться територій та об’єкти природно-заповідного фонду. Мета кваліфікаційної роботи магістра полягає у вивченні та комплексному аналізі наслідків впливу воєнних дій в результаті російської агресії в Україні на стан функціонування територій об’єктів природно- заповідного фонду України. В роботі визначенні основні ризики та загрози до природних екосистем України, розглянуті питання правового регулювання оцінки шкоди природним екосистемам в міжнародному контексті та на основі власного досвіду, зроблено оцінку перспектив розвитку правового регулювання оцінки шкоди та нарахування збитків природним екосистемам, аналіз шляхів вирішення екологічних проблем територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, викликаних впливом воєнних дій, та надано рекомендацій щодо їх відновлення, комплексної оцінки негативних впливів, мінімізації загроз та забезпечення їх довгострокової стабільності в майбутньому.