Мікробіологія і біотехнологія
Постійне посилання зібрання
ISSN 2076-0558
eISSN 2307-4663
eISSN 2307-4663
Науковий журнал «Мікробіологія і біотехнологія», заснований у 2007 році, висвітлює результати наукових досліджень у галузі мікробіології і біотехнології, об’єктами яких є прокаріотні (бактерії, архебактерії), еукаріотні (мікроскопічні гриби, мікроскопічні водорості, найпростіші) мікроорганізми та віруси.
Повні тексти видання доступні на сайті Наукової бібліотеки ОНУ імені І. І. Мечникова за посиланням:
https://lib.onu.edu.ua/mikrobiologiya-i-biotehnologiya/
Сайт видання:http://mbt.onu.edu.ua/
Переглянути
Перегляд Мікробіологія і біотехнологія за Автор "Babenko, Dmytro O."
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ DETECTION OF PLANTARICIN GENES IN STRAINS OF LACTOBACILLUS PLANTARUM – ANTAGONISTS OF PHYTOPATHOGENIC BACTERIA(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2015) Limanska, Nataliia V.; Babenko, Dmytro O.; Yamborko, Hanna V.; Ivanytsia, Volodymyr O.; Ліманська, Наталія Вікторівна; Бабенко, Дмитро Олександрович; Ямборко, Ганна Валентинівна; Іваниця, Володимир Олексійович; Лиманская, Наталия Викторовна; Бабенко, Дмитрий Александрович; Ямборко, Анна Валентиновна; Иваница, Владимир АлексеевичThe aim of investigation was to detect the presence of genes responsible for bacteriocin synthesis in strains of Lactobacillus plantarum with the clear antagonistic effect against the gram-negative phytopathogens. Methods. To reveal eleven genes involved in plantaricin synthesis the polymerase chain reaction was used. To test the ability to synthesize bacteriocins as antagonistic compounds the experiments with the lawns of test-strains Listeria ivanovii INRA, Rhizobium radiobacter C58, Ralstonia solanacearum B-1109-UCM, Erwinia carotovora ZM1, Rhizobium vitis OНУ 389, R. vitis OНУ 388, R. vitis 379 and R. rhizogenes 15834 were used. Results. In genomes of the tested L. plantarum strains the genes plnD, plnEF, plnG, plnI, plnN were present, but the genes plnA, plnB, plnC, plnW were not revealed. Applying the cultural liquids of lactobacilli on the lawns of the test-strains has shown that the cell-free cultural liquid with the initially low pH (4.1–4.3) caused the zones of growth inhibition on the lawns of all test-strains. The neutralized cell-free cultural liquid did not affect the growth of the test-strains. Conclusion. Although the tested strains L. plantarum ОNU 87, L. plantarum ОNU 206 and L. plantarum ОNU 991 possessed some genes of plantaricin regulon, in the investigations in vitro they caused the inhibition of the phytopathogens and listerias due to the low pH of the cell-free cultural liquids but not due to the synthesis of bacteriocins. The combination of the genes of plantaricin regulon of L. plantarum ONU 206 and L. plantarum ONU 991 resembled that in L. plantarum J23 described in literature.Документ Lactobacillus plantarum from berries of grape cultivated in the South of Ukraine(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2013) Merlich, Andrii H.; Ivanytsia, Volodymyr O.; Korotaieva, Nadiia V.; Zlatogurska, M. A.; Vasylieva, Nataliia Yu.; Babenko, Dmytro O.; Limanska, Nataliia V.; Мерліч, Андрій Геннадійович; Іваниця, Володимир Олексійович; Коротаєва, Надія Володимирівна; Златогурська, M. A.; Васильєва, Наталія Юріївна; Бабенко, Дмитро Олександрович; Ліманська, Наталія Вікторівна; Мерлич, Андрей Геннадиевич; Иваница, Владимир Алексеевич; Коротаева, Надежда Владимировна; Златогурская, М. А.; Васильева, Наталия Юрьевна; Бабенко, Дмитрий Александрович; Лиманская, Наталия ВикторовнаThe aim of the investigation was the isolation of Lactobacillus plantarum from berries of grape and the study of their genetic diversity. Materials and Methods. Lactic acid bacteria were isolated from berries of 14 grape cultivars grown in the south of Ukraine. PCR-assay and RAPD-PCR were used for L. plantarum Identification and the study of their diversity. The reconstruction of phylogenetic tree of the studied strains was carried out with Matlab 7.0 program. Results. Lactobacilli have been isolated from 7 samples of must among 14 of the tested grape cultivars. 80% of the studied strains belonged to L. plantarum species. Groups of genetic similarity between L. plantarum strains have been revealed. In the phylogenetic tree four clusters of the strains grouped by their similarity were formed. The mentioned results allowed to conclude that L. plantarum strains from must of grape of different cultivars and territories of grape cultivation could show the genetic similarity. Opposite, some L. plantarum strains from one source of origin could demonstrate the genetic diversity.Документ Вплив Lactobacillus plantarum та Bacillus atrophaeus на проростання насіння та ріст проростків пшениці(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2017) Мерліч, Андрій Геннадійович; Ліманська, Наталія Вікторівна; Жунько, Інна Давидівна; Бабенко, Дмитро Олександрович; Мерлич, Андрей Геннадиевич; Лиманская, Наталия Викторовна; Жунько, Инна Давидовна; Бабенко, Дмитрий Александрович; Merlich, Andrii H.; Limanska, Nataliia V.; Zhunko, Inna D.; Babenko, Dmytro O.Мета. Вивчення впливу бактерій штамів Lactobacillus plantarum ОНУ12, ОНУ311 та Bacillus atrophaeus ОНУ528 на проростання насіння пшениці та ростові характеристики проростків. Методи. Бактеризація поверхнево простерилізованого насіння розведеними культурами з подальшим пророщуванням в вологих камерах та вимірюванням ростових характеристик проростків. Результати. Обробка L. plantarum ОНУ311 збільшувала довжини коренів проростків на 31% порівняно з контролем та стимулювальний вплив на довжину надземної частини складав 48%. Суміш бактерій штамів L. plantarum ОНУ12 та ОНУ311 збільшувала довжину коренів та надземних частин проростків на 41,1 та 52,4% відповідно, та підвищувала схожість насіння на 25%. Обробка пшениці бактеріями B. atrophaeus ОНУ528 сприяла збільшенню середньої довжини коренів на 39,7% та надземних частин проростків на 45% порівняно з контролем. Висновки. Бактерії L. plantarum, B. atrophaeus та їх суміш проявили стимулювальний вплив як на корені так і на надземні частини проростків пшениці. Вплив лактобактерій залежав як від штамів, використаних в експерименті, так і від концентрацій бактеріальних клітин