Біохімічний склад, харчові та лікарські властивості насіння гарбуза

Ескіз недоступний
Дата
2023
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Харчову якість насіння гарбуза сорту «Маслянка». оцінювали за вмістом білку, вуглеводів і ліпідів та їх жирнокислотного складу. Загальний вміст вуглеводів складав 4,01 % на вихідну речовину, білку – 34,91 %, жирів – 46,67 %. Жири були представлені 4 ненасиченими ЖК (лінолева, олеїнова, гондоїнова та ліноленова), з вмістом 84,08 % від суми ЖК. Насичені жири містили пальмітинову, стеаринову та арахінову ЖК, їх вміст 14,96 % від суми ЖК. Співвідношення насичених до ненасичених ЖК складало 1 : 5,6. Гарбузова олія проявила антимікробну дію як проти грамнегативних, так і грампозитивних бактерій. Кормова добавка з насіння гарбуза слабо впливала на життєздатність мух-дрозофіл.
The nutrition value of pumpkin seeds of “Maslanka” cultivar estimated by content of protein, carbohydrate, lipids and their fatty acids. In total content on outcome matter of carbohydrate was 4,01 %, protein – 34,91 %, and lipids – 46,67%. Lipids were represented by 4 unsaturated FA (linolic, oleic, gondoic та linolenoic), with total content 84,08 % from summary FA. Saturated lipids consisted with palmitic, stearic and arachidonic FA, their content was 14,96 % from summary FA. Correlation between saturated and unsaturated FA was 1: 5,6. Pumpkin seed oils demonstrated antimicrobial action as well as Gr+ and Gr- bacterias. Fodder addition from pumpkin seed had a little effect on drosophila viability.
Опис
Ключові слова
091 біологія, магістр, насіння гарбуза, олія, харчова цінність, антимікробна дія, pumpkin seed, oil, nutrition value, antimicrobial action
Бібліографічний опис
Чигріна, Є. І. Біохімічний склад, харчові та лікарські властивості насіння гарбуза = Biochemistry composition, eatables and medicinal property of pumpkin seeds : кваліфікаційна робота магістра / Є. І. Чигріна. – Одеса, 2023. – 41 с.
DOI
ORCID:
УДК