Бакалаври ФГМЕ
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Бакалаври ФГМЕ за Ключові слова "аквакультура"
Зараз показуємо 1 - 7 з 7
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Аналіз рибного промислу Норвегії(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Кочегура, Артем ОлексійовичРибне господарство Норвегії впродовж тривалого періоду входить до складу світових лідерів серед країн Північної Атлантики як за морським рибальством та експортом рибної продукції, так і за обсягами та видовим розмаїттям вирощуваних в аквагосподарствах живих, насамперед морських видів. За останнім показником Норвегія - безперечний світовий лідер. Рибне господарство Норвегії історично формувалося на базі використання запасів природних біоресурсів у морях, прилеглих до її узбережжя. Основні об'єкти її рибальства - це бореальні, аркто-бореальні та арктичні види: тріска, пікша сайда, оселедець, скумбрія, мойва, камбалові, креветка та інші морські живі ресурси. Зазначені ресурси під впливом океанологічних умов періодично зазнають значних флуктуацій чисельності, а останніми роками на них чинить вплив ще й ринковий фактор - надмірний промисел, мотивація якого - прибуток. Усе це призводить до нестійкості морського рибальства, а з урахуванням його сезонності - до порушення ритмічності поставок рибної продукції на ринок. Метою даної роботи є огляд та аналіз аквакультури Норвегії, огляд основних промислових видів риб та аналіз рибного промислу Норвегії.Документ Еколого-біологічнi особливостi розведення вирезуба Rutilus frisii в аквакультурi(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Радванська, Ольга ВасилівнаВ даний час загальносвітове споживання риби збільшується за рахунок розвитку аквакультури. Така тенденція збільшення споживання риби актуальна і для всього світу. Використання нових об'єктів рибництва та акліматизації - один із найефективніших засобів інтенсифікації товарного рибництва нашої країни. Підтвердженням може слугувати, зокрема, практика освоєння рослиноїдних риб далекосхідного комплексу. Різноманітність форм сучасного промислового рибництва (від тваринницьких заводів індустріального типу до нагульних господарств на водосховищах) вимагає застосування набору риб з різним характером живлення, пристосованих до проживання в різних умовах. Існують ніші кормових баз, такі як молюски, які мало використовуються традиційними об'єктами аквакультури з різних причин. Метою даної роботи стало дослідження еколого-біологічних характеристик та технології вирощування на процеси відтворення, ріст, розвиток та життєздатність вирезуба, а також визначення значимості вирезуба для аквакультури України та світу в цілому.Документ Наукові основи комплексної безвідходної переробки прісноводних риб(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Беспоясний, Олег ВолодимировичНа сучасному етапі важливим є розробка комплексу інноваційних технологічних рішень щодо організації випуску харчової, кормової та технічної продукції на основі безвідходної переробки рибних ресурсів, що послужить реальним шляхом ліквідації дефіциту повноцінних білків, есенційних макро- та мікронутрієнтів, а також дозволить гармонізувати риб шляхом зниження собівартості готової продукції. Мета роботи полягала у аналізі комплексної безвідходної технології переробки традиційної прісноводної рибної сировини на нові продукти харчового та технічного призначення за значного подовження термінів холодильного зберігання прісноводної промислової сировини і продукції. При випуску рибної продукції, що передбачає найбільш раціональне використання гідробіонтів та продуктів їх обробки, необхідно не тільки впровадження нових технологічних схем виробництва та високотехнологічного обладнання, але й дотримання правил транспортування, зберігання, приготування харчових рибних продуктів тощо. Тому завдання рибної промисловості входить як отримання високоякісної сировини та рибних продуктів, а й збереження їх без втрат. Це зумовлює необхідність розроблення безвідходної технології переробки прісноводної риби, яка неможлива без вивчення змін якісних показників у процесі заморожування та холодильного зберігання.Документ Оптимізація рибогосподарського використання біопродукційного потенціалу водойм України(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Лічний, Іван ІвановичВ умовах сучасного розвитку аквакультури та збереження екологічного балансу, оптимізація використання біопродукційного потенціалу водойм є важливим завданням для забезпечення сталого розвитку рибного господарства України. Раціональне використання біоресурсів водойм сприятиме підвищенню продуктивності рибного господарства та збереженню біологічного різноманіття. Метою кваліфікаційної роботи бакалавра є дослідження науково обґрунтованих рекомендацій та заходів для оптимізації рибогосподарського використання біопродукційного потенціалу водойм України, що забезпечить підвищення ефективності рибного господарства та збереження екологічної стійкості водних екосистем.Документ Проблеми фізіологічного стану лососевих риб в аквакультурі(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Сметана, Віктор СергійовичЛососеві риби роду Salmo є важливим об'єктом промислу, штучного розведення та спортивного рибальства. В останні роки все більший розвиток отримує індустріальне лососівництво, засноване на інтенсивних методах, при яких можна керувати якістю водного середовища та кормів, режимом годівлі, здійснювати контроль за фізіологічним станом та здоров'ям риб. Важливим аспектом, що впливає на фізіологічний стан риб є корми, що містять сировину рослинного походження. Метою роботи є аналіз фізіологічного стану лососевих риб. Враховуючи зростання попиту на товарну лососеву продукцію, одним із завдань рибогосподарської галузі є збільшення масштабів виробництва цих видів в аквакультурі. Ефективність товарного лососівництва багато в чому залежить від стану та якості молоді, що отримується, її життєстійкості та фізіологічної повноцінності. У зв'язку з цим актуальною проблемою є об'єктивна оцінка фізіологічного стану риби та розробка способів збереження та підвищення життєстійкості молоді, що вирощується. Один із напрямків вирішення цього комплексу вищевказаних проблем та удосконалення біотехніки розведення лососевих риб набуває розробка та впровадження біологічно активних препаратів, що стимулюють зростання, резистентність та інші аспекти життєдіяльності живих організмів.Документ Рослиноїдні риби як фактор ефективного використання біоресурсів водойм півдня України(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Сичов, Яків ВолодимировичВ умовах сучасного розвитку рибного господарства та збереження екологічного балансу водойм, питання раціонального використання біологічних ресурсів набуває особливої важливості. Рослиноїдні риби, такі як товстолобик та білий амур, є перспективними об'єктами аквакультури завдяки їх здатності ефективно використовувати природні ресурси водойм. Вивчення ролі цих риб у біоценозах водойм півдня України є важливим завданням для забезпечення сталого розвитку рибного господарства регіону. Метою даної кваліфікаційної роботи бакалавра є оцінка ролі рослиноїдних риб у забезпеченні ефективного використання біоресурсів водойм півдня України та визначення оптимальних умов для їх вирощування з метою підвищення продуктивності рибного господарства.Документ Споживчі властивості консервів із нетрадиційної сировини водного промислу із застосуванням коптильно-пряних ароматизаторів(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Острущенко, Альона ОлександрівнаНа даний час також існує проблема науково обґрунтованого зв'язку якості сировини з якістю готової консервної продукції. Зокрема, що стосується консервів із нетрадиційної сировини водного промислу із застосуванням коптильно-пряних ароматизаторів. Мета роботи полягала у аналізі можливостей поліпшення споживчих властивостей консервів із нетрадиційної сировини водного промислу за рахунок використання коптильно-пряних композицій та динаміки прогнозування потреб на ринку продуктів з водних біоресурсів та тенденцій її розвитку. Консерви із нетрадиційного сировини водного промислу, які надходять до прилавку повинні відповідати показникам якості та безпечності продукції. Нині велику увагу приділяють розробці консервів функціонального призначення, що характеризуються високою біологічною цінністю. З метою створення безвідходних технологій консервного виробництва обґрунтовується можливість використання сировини зниженої цінності та вторинної сировини. Виготовлення харчових консервів із печінки та молок різних видів риб, кормових консервів із твердих відходів під час оброблення риби та безхребетних.