Мікробіологія і біотехнологія
Постійне посилання зібрання
ISSN 2076-0558
eISSN 2307-4663
eISSN 2307-4663
Науковий журнал «Мікробіологія і біотехнологія», заснований у 2007 році, висвітлює результати наукових досліджень у галузі мікробіології і біотехнології, об’єктами яких є прокаріотні (бактерії, архебактерії), еукаріотні (мікроскопічні гриби, мікроскопічні водорості, найпростіші) мікроорганізми та віруси.
Повні тексти видання доступні на сайті Наукової бібліотеки ОНУ імені І. І. Мечникова за посиланням:
https://lib.onu.edu.ua/mikrobiologiya-i-biotehnologiya/
Сайт видання:http://mbt.onu.edu.ua/
Переглянути
Перегляд Мікробіологія і біотехнологія за Автор "Basiul, Olena V."
Зараз показуємо 1 - 4 з 4
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ EFFECT OF LACTOBACILLUS PLANTARUM ONU87 IN MIXTURE WITH AUTOLYSATE OF ERWINIAS ON FORMATION OF TUMORS CAUSED BY RHIZOBIUM RADIOBACTER C58(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2013) Korotaieva, Nadiia V.; Kondratiuk, T. V.; Basiul, Olena V.; Krylova, K. D.; Yamborko, Hanna V.; Ivanytsia, Volodymyr O.; Limanska, Nataliia V.; Коротаєва, Надія Володимирівна; Кондратюк, Тетяна В.; Басюл, Олена Владленівна; Крилова, К. Д.; Ямборко, Ганна Валентинівна; Іваниця, Володимир Олексійович; Ліманська, Наталія Вікторівна; Коротаева, Надежда Владимировна; Басюл, Елена Владленовна; Крылова, Е. Д.; Ямборко, Анна Валентиновна; Иваница, Владимир Алексеевич; Лиманская, Наталия Викторовна; Кондратюк, Татьяна В.The aim of the research was to investigate the effect of mixture of Lacto-bacillus plantarum ONU87 and autolysate of Erwinia carotovora ZM\ cells containing macromolecular bacteriocins and bacteriophages on the pathogenesis of the crown gall. Materials and Methods. As an infectious agent, a strain of Rhizobium radiobacter C58 characterized by its high virulence was chosen. As test-models, carrot roots (Daucuscarota subsp. sativus L.) and plants Ralanchoe daigremontiana Mill were used. Results. The effect of mixture of L. plantarum ONU87 and autolysate of E. carotovora ZM1 on survival of R. radiobacter C58 in vitro has been studied. Amount of vi¬able cells of plant pathogenic bacteria decreased after 4 hours of culturing. Treatment with a mixture of lactobacilli and autolysate of erwinias results in complete inhibition of crown gall pathogenesis on Ralanchoe plants. Treatment of carrot roots with an experimental mixture results in decrease of the amount of infected explants in 14.3%.The mentioned results enabled us to conclude that depending on the sensitivity of the test-objects, treatment with the mixture of L. plantarum ONU87 and autolysate of E. carotovora ZM1 results in complete inhibition of crown gall pathogenesis or decrease of its symptoms.Документ БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛАКТОБАКТЕРІЙ ─ ПРЕДСТАВНИКІВ РЕЗИДЕНТНОЇ МІКРОБІОТИ ГЛИВИ ЗВИЧАЙНОЇ(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2014) Басюл, Олена Владленівна; Ямборко, Ганна Валентинівна; Іваниця, Володимир Олексійович; Басюл, Елена Владленовна; Ямборко, Анна Валентиновна; Иваница, Владимир Алексеевич; Basiul, Olena V.; Yamborko, Hanna V.; Ivanytsia, Volodymyr O.Метою дослідження було виділення штамів лактобактерій зі свіжих та самоквасних плодових тіл гливи звичайної Pleurotus ostreatus та вивчення їхніх біологічних і біотехнологічних властивостей. Методи. Об′єктом дослідження були 50 штамів лактобактерій, виділених зі свіжих і самоквасних плодових тіл грибів глива звичайна Pleurotus ostreatus. Родову та видову належність лактобактерій встановлювали за морфолого-культуральними, фізіолого-біохімічними властивостями, та підтверджували методом ПЦР з використан- ням праймерів до ділянок 16S РНК та recA. Ступінь кислотоутворення штамів лактобацил досліджували за інкубації у знежиреному молоці упродовж 1, 15 та 24 годин, граничну кислотність − за інкубації упродовж тижня, молочну кислоту − титрометричним методом. Антагоністичну активність лактобактерій визначали методом агарових блоків. Результати. Встановлено, що молочнокислі бактерії входять складу мікробіоти плодових тіл гриба Pleurotus ostreatus. Ізольовані із свіжих та ферментованих грибів 8 штамів лактобактерій за морфологічними, культуральними та фізіолого-біохімічними ознаками віднесено до виду Lactobacillus plantarum, що підтверджено методом ПЛР. Досліджувані штами лактобацил за 15 год. продукують від 0,5 ± 0,1 до 1,4 ± 0,2% молочної кислоти, а гранична кислотність складає 144−300 0Т. Висновок. Штамп Lactobacillus plantarum ONU315, ізольований з плодових тіл гливи звичайної є активним кислотоутворювачем з антагоністичною активністю високого та середнього ступенів щодо умовно патогенних бактерій, бактерій представників мікробіоти гливи, не проявляє антагонізму до молочнокислих бактерій інших видів.Документ Здатність lactobacillus plantarum ону 12 до виживання в умовах ґрунту(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2019) Ліманська, Наталія Вікторівна; Басюл, Олена Владленівна; Суворова, Т. В.; Степанюк, Ганна Вікторівна; Іваниця, Володимир Олексійович; Limanska, Nataliia V.; Basiul, Olena V.; Suvorova, T.; Stepaniuk, G.; Ivanytsia, Volodymyr O.Мета роботи: встановити тривалість збереження життєздатності бактерій Lactobacillu splantarum ОНУ 12 в умовах ґрунту. Матеріали і методи. Культуру бактерій L. plantarum ОНУ 12 КУО/мл вносили у чорноземний і торф’яний ґрунти у двох варіантах – без рослин та з тест-рослинами Kalanchoe daigremontiana Mill до досягнення концентрації 108 КУО/г. Через кожні чотири дні здійснювали контроль чисельності лактобацил шляхом висіву мікробіоти ґрунту на агаризоване середовище MRS та вивчення фенотипових ознак і подальшої ідентифікації методом полімеразної ланцюгової реакції. Результати. Лактобацили найдовше зберігали життєдіяльність у ризосфері рослин, які культивували у чорноземному ґрунті: на 44-й день експерименту їх чисельність становила (2,8±0,4)х102 КУО/г, у ґрунті без рослин зберігалися щонайменше 36 діб. У торф’яному ґрунті лактобацили виживали у найменший термін і не виявлялися після 32-ї доби, а у ризосфері рослин у торф’яному ґрунті – щонайменше 36 діб. Висновок. В залежності від ґрунту та присутності рослин лактобацили здатні зберігати життєздатність до 44 діб.Документ ФЕРМЕНТАЦIЯ ГЛИВИ ЗВИЧАЙНОЇ БАКТЕРIЯМИ РОДУ LACTOBACILLUS(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова=Odesa National Mechnykov University, 2009) Басюл, Олена Владленівна; Ямборко, Ганна Валентинівна; Багаєва, О. С.; Іваниця, Володимир Олексійович; Басюл, Елена Владленовна; Ямборко, Анна Валентиновна; Багаева, О. С.; Иваница, Владимир Алексеевич; Basiul, Olena V.; Yamborko, Hanna V.; Bàhaeva, O. S.; Ivanytsia, Volodymyr O.Виділені штами лактобактерій з ферментованих субстратів та ідентифіковані на основі тинкторіальних, морфологічних та біохімічних властивостей. Проведено заквашування гливи звичайної з використанням штамів лактобактерій: Lactobacillus casei ОНУ-ТС1, L. plantarum ОНУ-КК1, L. acidophilus ОНУ-OL4 та L. acidophilus ОНУ-0L18. Встановлено вплив лактобактерій на склад речовин, біохімічні, мікробіологічні властивості та покращення органолептичних властивостей ферментованої гливи у порівнянні з самоквасною. Штами лактобактерій L. plantarum ОНУ-КК1 та L. acidophilus ОНУ-OL18 рекомендовано для заквашування гливи та створення нового функціонального продукту харчування. Из ферментированных субстратов выделены штаммы лактобактерий и идентифицированы на основе тинкториальных, морфологических и биохимических свойств. Проведено заквашивание вешенки обыкновенной с использованием штаммов лактобактерий: Lactobacillus casei ОНУ-ТС1, L. plantarum ОНУ-КК1, L. acidophilus ОНУ-OL4, и L. acidophilus ОНУ-0L18. Показано влияние лактобактерий на состав веществ, биохимические, микробиологические и органолептические показатели ферментированных грибов. Отмечено улучшение органолептических свойств ферментированной лактобактериями вешенки, по сравнению с самоквасной. Штаммы лактобактерий L. plantarum ОНУ-КК1 и L. acidophilus ОНУ-OL18 рекомендованы для заквашивания вешенки и создания нового функционального продукта питания. The lactobacilli strains were selected from fermented substrates and identified on the tinctorial, morphological and biochemical properties basis. The Pleurotus ostreatus fermentation, using such lactobacilli strains as Lactobacillus casei ONU-TC1,L. plantarum ONU-KK1, L. ONU-OL4 acidophilus and L. acidophilus ONU-0L18 has been led. The lactobacilli influence on substances composition, biochemical, microbiological and organoleptic parameters of fermented mushrooms was shown. The organoleptic properties improvement of P. ostreatus fermented by lactobacilli was noted in comparison with auto-fermented mushrooms. L. plantarum ONU-ÊÊ1 and L. acidophilus ONU-18 lactobacilli strains are recommended for Pleurotus fermentation and for new functional food product creation.