Дослідження вмісту каротиноїдів у листі та насінні Coriandrum sativum залежно від умов екстракції
Альтернативна назва
Вантажиться...
Дата
2025
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Національний фармацевтичний університет
Анотація
Каротиноїди – це природні пігменти, що мають важливе значення для здоров’я людини завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Одним із перспективних джерел цих сполук є листя та насіння Coriandrum sativum (коріандру посівного), яке традиційно використовують у кулінарії та медицині. Ефективність вилучення каротиноїдів з рослинної сировини значною мірою залежить від умов екстракції, зокрема, типу розчинника, тривалості, температури та способу попередньої обробки сировини.
Сучасні дослідження підтверджують, що використання мікрохвильового сушіння в комбінації з ультразвуковою екстракцією є одним із найбільш ефективних способів збереження біоактивних компонентів, зокрема каротиноїдів, у листі коріандру. Такі методи дозволяють зберегти високу концентрацію антиоксидантів і поліфенолів, мінімізуючи при цьому втрати термолабільних речовин.
Опис
Ключові слова
каротиноїди, Coriandrum sativum, екстрагування, біоактивні сполуки сировини
Бібліографічний опис
Сабуні С. Дослідження вмісту каротиноїдів у листі та насінні Coriandrum sativum залежно від умов екстракції / С. Сабуні, О. І. Александрова // Від експериментальної та клінічної патофізіології до досягнень сучасної медицини і фармації : матеріали 7 наук.-практ. конф. студентів та молод. вчених з міжнар. участю (Харків, 15 трав. 2025 р.). – Харків : НФаУ, 2025. – С. 255–256.