Особливості виділення, ідентифікації та деякі практичні аспекти використання полісахаридів дріжджів
Вантажиться...
Дата
2024
Автори
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Кваліфікаційну роботу виконано на кафедрі аналітичної та токсикологічної хімії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, на кафедрі харчової хімії, експертизи та біотехнологій Одеського національного університету й присвячено розробленню способу виділення та характеристиці полісахаридів дріжджів роду Saccharomyces cerevisiae. Робота є частиною наукових досліджень, що проводяться за темою кафедри № 323 «Розробка та удосконалення комбінованих методів контролю якості фармацевтичних препаратів, продуктів харчування та об'єктів навколишнього середовища» (№ держ. реєстрації 0122U00230).
Мета роботи: розроблення простого способу виділення полісахаридів дріжджів та характеристика чистого отриманих продуктів, а саме β-глюкану та манану, як перспективних функціонально-фізіологічно активних інгредієнтів. В результаті даної роботи обґрунтовано спосіб виділення полісахаридів клітинних стінок дріжджів Saccharomyces cerevisiae – β-глюкану та манопротеїну, досліджено їх структуру за допомогою ферментних методів, поляриметрії, ІЧ та ЯМР-спектроскопії. Можлива область застосування: використання отриманих продуктів, як дієтичної добавки в фармацевтичної промисловості чи як функціонально- активних інгредієнтів у технологіях харчової промисловості .
Опис
Ключові слова
102 хімія, магістр, поляриметрія, ІЧ-спектрофотометрія, ЯМР-спектрофотометрія, полісахариди
Бібліографічний опис
Науменко, К. І. Особливості виділення, ідентифікації та деякі практичні аспекти використання полісахаридів дріжджів = Features of extraction, identification and some practical aspects of using yeast polysaccharides : кваліфікаційна робота магістра / К. І. Науменко. – Одеса, 2024. – 134 с.