Comparative assessment of the laboratory selected and active dried Saccharomyces cerevisiae yeast culture in biotechnology of the brandy production
Вантажиться...
Дата
2015
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Samples from different industrial grape cultivars were collected during the vintage
season from the vineyard of the winery (the «Shabo» winery Company, located in the Odesa
region, Ukraine). The following industrial cultivars of grapes were selected for the research:
Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon, Riesling Rhenish, Aligote, Rkatsiteli,
Bastardo, Traminer, Telti Kuruk, Grinosh.
The grape cultivars were cultivated on the sandy soils in the district located between the
Black Sea and the Dnestrovsky estuary. Grape must derived from different grape cultivars
was placed into sterile glass flasks to half of the 450ml flask volume. Each flask was carefully
closed with a rubber stopper with an injection needle in it. During the fermentation process,
it was necessary to remove carbon dioxide, which was present as a result of active anaerobic
fermentation processes in the grape must. At the end of grape must fermentation, pure yeast
cultures were isolated using traditional microbiological methods by consistent inoculation of
a sample into a Petri dish with a few modifications of nutrient selective agar for yeast
isolation and cultivation. Primary yeast isolation was carried out using Inhibitory Mold Agar
medium (Becton Dickinson Company, USA).
Порівняльна оцінка ферментативної активності лабораторних та сухих активних комерційних дріжджів показала високу ферментативну активність дріжджових культур в обох порівнюваних груп по клітинним ферментам, макро- і мікроелементного складу, показниками клітинного метаболізму дріжджів.
Сравнительная оценка ферментативной активности лабораторных и сухих активных коммерческих дрожжей показала высокую ферментативную активность дрожжевых культур у обеих сравниваемых групп по клеточным ферментам, макро- и микроэлементному составу, показателям клеточного метаболизма дрожжей.
Порівняльна оцінка ферментативної активності лабораторних та сухих активних комерційних дріжджів показала високу ферментативну активність дріжджових культур в обох порівнюваних груп по клітинним ферментам, макро- і мікроелементного складу, показниками клітинного метаболізму дріжджів.
Сравнительная оценка ферментативной активности лабораторных и сухих активных коммерческих дрожжей показала высокую ферментативную активность дрожжевых культур у обеих сравниваемых групп по клеточным ферментам, макро- и микроэлементному составу, показателям клеточного метаболизма дрожжей.
Опис
Ключові слова
wine yeast, cellular metabolism, enzymatic activity, Saccharomyces cerevisiae, polymerase chain reaction (PCR), винні дріжджі, ферментативна активність, клітинний метаболізм, Saccharomyces cerevisiae, винные дрожжи, ферментативная активность, клеточный метаболизм, Saccharomyces cerevisiae
Бібліографічний опис
Біологічний вісник МДПУ