Характеристика бактерій порядку Bacillales з овочевої та м’ясної консервованої продукції
Альтернативна назва
Characteristics of the order Bacillales bacteriа with vegetable and meat canned products
Ескіз недоступний
Дата
2019
Автори
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Метою роботи було ідентифікація бактерій порядку Bacillales залишкової мікробіоти овочевих та м’ясних та консервів. У дослідних зразках овочевих консервів було виявлено тільки аеробні та факультативно-анаеробні спороутворюючі бактерії. У дослідних м'ясних консервах було зафіксовано підвищення показника МАФАнМ у 1,5-2 рази. Бактерії групи кишкової палички, бактерії роду Salmonella, Staphylococcus aureus, дріжджі та плісняві гриби не виявлені. За комплексом вивченних біологічних ознак термофільних бацил овочевих консервів було визначено 9 морфотипів. Вміст розгалужених жирних кислот у бацил з дослідних консервів становив від 54 до 85 % загального жирнокислотного пулу клітини, включаючи як насичені, так і ненасичені кислоти з переважанням 13-метилтетрадеканової кислоти і 12-метилтетрадеканової кислоти. У випадку проведення ПЛР з двома парами праймерів амплікони утворюються за застосування праймерів BCGSH, що свідчить про належність спірних тестованих штамів до групи B. cereus. Виділені із овочевих консервів штами бацил належать до 4 родів порядку Bacillales: Bacillus, Paenibacillus, Lysinibacillus та Brevibacillus. Серед них переважали представники роду Bacillus з домінуванням виду B. subtilis. Бацили м’ясної консервованої продукції були представлені тільки штамами роду Bacillus з домінуванням виду B. pumilis.
Опис
Ключові слова
091 біологія, бацілярні контамінанти, ідентифікація, безпека харчових продуктів, Bacillales, консервована продукція
Бібліографічний опис
Іщенко, Т. А. Характеристика бактерій порядку Bacillales з овочевої та м'ясної консервованої продукції = Characteristics of the order Bacillales bacteria with vegetable and meat canned products : дипломна робота магістра / Т. А. Іщенко. – Одеса, 2019. – 56 с.