Броматологія
Вантажиться...
Дата
2020
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Основою життєдіяльності організму людини є постійний обмін
речовинами з навколишнім середовищем. З нього людина одержує
кисень, воду та їжу. Для підтримання збалансованого стану організму
харчові продукти повинні забезпечувати всі фізіологічні потреби
організму. У поточний час харчові продукти увійшли до об’єктів,
найбільш важливих для аналітичної хімії. Пов’язано це, зокрема, зі
зміною самих продуктів харчування. У багатьох з них потрібно
визначати консерванти, ароматизатори, барвники та інші речовини,
які спеціально вводяться до їх складу. В продукти харчування можуть
потрапити залишки пестицидів, які застосовуються в сільському
господарстві, важкі метали з апаратури, тари та з ґрунту, на якому
вирощувалися рослини, які слугували сировиною для виготовлення
харчових продуктів або використовувалися для відгодівлі худоби.
Постійно з’являються нові продукти харчування: напої, м’ясні
вироби, солодощі та інші. До харчових продуктів відноситься також
питна вода, якість якої необхідно контролювати постійно. Тому
метою курсу «Аналітична хімія довкілля з основами броматології» за
розділом «Броматологія» є цілеспрямована підготовка кадрів, які
знають хімічний склад і особливості продуктів харчування, здатні
забезпечувати професійний аналітичний контроль продуктів та
сировини, який засновано на використанні сучасних методів
розділення, концентрування та визначення речовин.
Після вивчення теоретичного курсу і виконання лабораторних
робіт студенти повинні знати: походження, склад харчових
продуктів, харчову, біологічну та енергетичну цінність продуктів, яка
визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних
компонентів, вітамінів, органічних кислот, смакових та ароматичних
речовин; методи пробовідбору та пробопідготовки; методи виділення
та визначення окремих компонентів харчових продуктів.
Опис
Ключові слова
організм, людина, речовини, навколишне середовище, броматологія, аналітична хімія, фізико-хімічна характеристика, харчові продукти
Бібліографічний опис
Броматологія : методичні вказівки для студентів ф-ту хімії та фармації / О. М. Чеботарьов, Т. М. Щербакова, О. М. Гузенко, О. М. Рахлицька. – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2020. – 44 с.