Оцінка впливу харчових барвників на Drosophila melanogaster meigh

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2020
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Досліджували вплив внесення у харчове середовище синтетичних харчових барвників Індигокармін® і Понсо червоний® на показники пристосованості Drosophila melanogaster лінії Сanton-S. Встановлено відсутність суттєвого впливу харчових барвників у рекомендованих концентраціях на тривалість життя мух дослідних варіантів. Показник плодючості комах, навпаки, вірогідно зменшувався з підвищенням концентрації досліджуваних препаратів. У той же час визначення активності роботи генетичного апарату клітин слинних залоз личинок мух у дослідних варіантах виявило пригнічувальний ефект барвників лише за умови внесення мінімальних концентрацій.
Introduction. The known results of studies of toxicity of synthetic dyes indicate that almost all of them are capable to show an undesirable damaging effect which depends on the dye dose. Aim. Biotesting of synthetic food dyes on Drosophila melanogaster. Methods. Studies were carried out on wild type flies of the C-S line. The fitness indicators – the fecundity and longevity of adults grown on a nutrient medium with the addition of synthetic food dyes in the range from minimum to maximum concentrations recommended by the manufacturer have been studied. The functioning of the genetic apparatus of the salivary gland cells of Drosophila larvae was evaluated basing on the average polythenization of chromosomes and the distribution of cells with nuclei of varying degrees of polythenization. Results. The effect of adding Ponso red and Indigocarmine synthetic food dyes to the growth medium for wild-type Drosophila melanogaster was studied. The full range of concentrations which were recommended by the manufacturer was tested. It was shown that the life expectancy of flies in all variants of experiments and controls did not have significant differences and approximately amounted to 11-12 days. Fertility of flies significantly decreased using the maximum concentration recommended by the manufacturer. The state of the genetic apparatus of salivary gland cells was evaluated by their passage of endocycles, which result in the polythenization of chromosomes. A significant slowdown in the endoreduplication rate was established under the influence of the minimum concentrations recommended by the manufacturer for both dyes. An increase in the concentration of dyes, on the contrary, stimulated the passage of the following endoreduplication cycles. Conclusions. Synthetic food dyes Indigocarmine® and Ponso red® did not affect the life span of Drosophila melanogaster, but when introduced in high concentrations, they significantly reduced the fecundity of experimental insects. The introduction of these dyes in the minimum concentrations reduced the rate of passage of the polytenization cycles inherent in the cells of the salivary glands of Drosophila larvae.
Опис
Ключові слова
Drosophila melanogaster, плодючість, тривалість життя, політенні хромосоми, харчові барвники
Бібліографічний опис
Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald
DOI
ORCID:
УДК