Особливості накопичення тригліцеридів і холестерину в печінці щурів при аліментарному жировому навантаженні

Анотація
The analysis of the fatty acid composition of edible fats in the Ukrainian population indicates the presence of an imbalance of fatty acids, which negatively affects the body’s condition. Aim. Determination of some indicators of lipid metabolism and antioxidant- prooxidant system in liver and blood serum from rats obtained from v. porte and v cava inferior, after consuming edible fats with different fatty acid composition. Materials and methods. There were studied 36 rats. Dietary fats (usual sunflower oil, high oleic sunflower oil “Olivka”, butter, palm oil, coconut oil) were introduced into the ration of rats in an amount of 15 %. On the 61st day of the experiment, rats under the thiopental anesthesia syringe collected blood from the portal vein and separately from the vena cava interior. They received blood serum, in which determined the content of triglycerides and cholesterol, in the liver — the content of triglycerides, cholesterol, malonic dialdehyde and the activity of catalase. Results. The use of palm oil and butter leads to an increase in triglycerides in v. porte and v. cava inferior rats. Cholesterol content increases in v. porte rats only after eating butter, but in v. cava inferior and liver of rats — after ordinary sunflower oil, palm oils and butter. Feeding rats with all fats, except for “Olivka”, leads to the accumulation of significant amount of malondialdehyde in the liver. The absence of negative effect on the lipid metabolism and the antioxidantprooxidant system of the liver of rats after the long-term use of “Olivka” oil was established. Conclusions. Prolonged excessive consumption of dietary fats upsets the level of triglycerides and cholesterol in the serum and liver of rats, as well as the balance of the antioxidant-prooxidant system of the liver. The most pronounced negative impact of nutrition was the usual sunflower oil, palm oil and butter.
Досліджено показники ліпідного обміну в сироватці крові ворітної і по- рожнистої вен щурів, які в складі раціону отримували харчові жири (звичай- на соняшникова, високоолеїнова соняшникова, пальмова, кокосова олії та вершкове масло) в кількості 15 % від раціону, а також вплив цих жирів на стан антиоксидантно-прооксидантної системи в печінці щурів. Визначили, що тривале надмірне споживання харчових жирів істотно впливає на рівень тригліцеридів і холестерину в ворітної і порожнистої ве- нах, а також порушує баланс антиоксидантно-прооксидантної системи печ- інки щурів. Найбільш виражений негативний вплив на показники зробило харчування звичайною соняшниковою, пальмовою оліями та вершковим мас- лом. Показано відсутність негативної дії на ліпідний обмін і антиоксидантно- прооксидантну систему печінки щурів тривалого вживання високоолеїнової соняшникової олії «Оливка».
Исследованы показатели липидного обмена в сыворотке крови воротной и полой вен крыс, которые в составе рациона получали пищевые жиры (подсолнечное, высокоолеиновое подсолнечное, сливочное, пальмовое, ко- косовое масла) в количестве 15 % от рациона, а также влияние этих жиров на состояние антиоксидантно-прооксидантной системы в печени крыс.Определили, что длительное чрезмерное потребление пищевых жиров существенно влияет на уровень триглицеридов и холестерина в воротной и полой венах, а также нарушает баланс антиоксидантно-прооксидантной си- стемы печени крыс. Наиболее выраженное негативное влияние на показа- тели оказало питание обычным подсолнечным, пальмовым и сливочным маслом. Показано отсутствие негативного действия на липидный обмен и антиоксидантно-прооксидантную систему печени крыс длительного употребления высокоолеинового подсолнечного масла «Оливка».
Опис
Ключові слова
lipid metabolism, triglycerides, cholesterol, portal vein, v. cava inferior, antioxidant-prooxidant system of liver, ліпідний обмін, тригліцериди, холестерин, v. porte, антиоксидантно-прооксидантна система печінки, липидный обмен, триглицериды
Бібліографічний опис
ACTUAL PROBLEMS OF TRANSPORT MEDICINE
DOI
ORCID:
УДК