Цитогенетична варіабельність міжвидових гібридів ячменю
Альтернативна назва
Cytogenetic variability of barley interspecific hybrids
Вантажиться...
Дата
2016
Автори
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Ячмінь яровий є одним з найбільш древніх сільськогосподарських
рослин. Він був знайдений в розкопках стоянок людини кам'яного віку. З
доісторичних часів його вирощували на території Греції, Італії, Китаю. За 5
тис. років до християнської ери ячмінь обробляли в Єгипті, в Середній Азії, в
третьому тисячолітті - на території сучасної України і Молдавії. Це
пластична і дуже скоростигла культура з великою різноманітністю форм, яку
вирощують в позатропічних областях Північної і Південної півкулі,
піднімаючись до 3 тис. метрів і вище в умовах високогір'я, а також в умовах
Крайньої Півночі. Це одна з найбільш скоростиглих культур, вегетаційний
період якої залежно від сорту становить від 55 до ПО днів [Жуковский,
2001].
Ячмінь використовується як продовольча, кормова і технічна культура.
Він містить в середньому 12% білка, 6% клітковини, 65% безазотистих
екстрактивних речовин, 2% жиру, 3% золи. Із зерна ячменю виробляють
перлову і ячну крупу, а також борошно, яке при необхідності можна додавати
до житнього та пшеничного. З ячменю готують сурогат кави та інші
продукти. Зерно, полову і солому використовують на корм худобі. Ця
культура дає сировину для пивоварної та спиртогорілчаної промисловості.
Кращими для пивоваріння є сорти з крупним зерном (маса 1000 зерен 40-45
р), тонкопленчаті, з енергією проростання не нижче 95%, з високим вмістом
крохмалю (більше 78%)...
Опис
Ключові слова
7.04010201 біологія, біологія ячменю, міксоплоїдія у рослин, хромосомний аналіз
Бібліографічний опис
Цитогенічна варіабельність міжвидових гібридів ячменю : дипломна робота спеціаліста / І. А. Заволокіна; наук. керiвник: С. Л. Мірось; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. генетики та молекулярної біології. – Одеса, 2016. – 45 с.