Бакалаври ФГМЕ
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Бакалаври ФГМЕ за Автор "Бондар, Олександр Григорович"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Агрокліматичні умови формування продуктивності озимого ріпаку в Вінницькій області(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Бондар, Олександр ГригоровичРіпак (Brassica napus L. ssp. oleifera) - перспективна харчова та кормова олійна культура, також відноситься до технічних непропашних культур сівозміни. У сільському господарстві ріпак вирощують як олійну культуру. Залежно від сорту, ріпак використовують у таких цілях: Технічні. Ріпакова олія застосовують у виготовленні палива, мастила та оліфи. Харчових. Додають масло у страви при приготуванні їжі. А з продуктів переробки олії роблять шрот та макуху – популярні корми для свійських тварин. З ріпаку також отримують силос, сінаж, трав'яне борошно. Насіння озимого ріпаку містять 47-49 відсотків сирого жиру. У порівнянні з іншими сільськогосподарськими культурами він має переваги, так як сприяє підвищенню продуктивності культур, що настають за ним в сівозміні, хоча і вимагає великих витрат на добрива, захист рослин. Досвід господарств підтверджує, що ріпак у сівозмінах з високою концентрацією зернових сприяє збільшенню врожайності зерна на 4-5 центнерів з гектара посівів. Високу кормову цінність представляє ріпаковий макуха і шрот. За змістом лізину, триптофану та інших амінокислот він не поступається соєвого. Одна тонна його, що містить 255-280 кг білка дозволяє збалансувати 8 тонн комбікормів, підвищуючи зміст перетравного протеїну в одній кормовій одиниці з 81 до 110 г. Зелена маса ріпаку відрізняється високою поживністю і добре поїдається багатьма видами сільськогосподарських тварин. У ній міститься 3,9% протеїну, що на 0,4-0,8% більше, ніж у люцерни і конюшини і вдвічі вище, ніж у кукурудзи та соняшнику. Мета дослідження. Оцінка впливу агрокліматичних умов на ріст та розвиток озимого ріпаку в Вінницькій області.