Позбавлення батьківських прав: проблеми обґрунтування судових рішень

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2024
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Право
Анотація
Позбавлення батьківських прав як інститут сімейного права має давню історію, реальної законодавчої революції в регулюванні відносин батьків і дітей очікувати не доводиться. Адже законодавство України пройшло шлях від батьківської влади над дитиною до рівноправ’я батьківських прав щодо дитини, від проживання дитини в інтересах своїх батьків до батьківства в найвищих інтересах своєї дитини. За 20 років, що пройшли з моменту набрання чинності СК України, а також 16 років, які минули з часу видання науково-практичного коментаря СК України за редакцією І. В. Жилінкової, дослідження прав дитини в контексті здійснення прав та виконання обов’язків батьками множаться. Ця сфера досліджень, схоже, вже не прогресує значно. На відміну від цього, прогресивною є судова практика. Тривалий час навіть не закон, а судова влада реалізовувала ідею, відповідно до якої матір була в найкращому становищі при вирішенні питання про спільне проживання дитини, для забезпечення виховання дитини. Батькові в цій ідеї відводилось місце в основному для надання матеріальної допомоги. Сьогодні законодавство та судова практика спрямовані на збереження спільного здійснення батьківських повноважень розлученим подружжям. Однак, коли постає питання про позбавлення батьківських прав, судами серед згаданих батьківських повноважень основна увага приділяється не обов’язкам, а саме правам того з батьків, який проживає окремо від дитини. Часто – на шкоду дитині.
Опис
Ключові слова
батьківські права, позбавлення батьківських прав, сімейне право, Сімейний кодекс України, права дитини, виконання сімейного обов’язку, обов’язок з утримання
Бібліографічний опис
Труба В. І. Позбавлення батьківських прав: проблеми обґрунтування судових рішень / В. І. Труба // Актуальні проблеми сімейного права : міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. пам’яті д-ра юрид. наук, проф., чл.-кор. НАПрН України Жилінкової Ірини Володимирівни (Харків, 12 квіт. 2024 р.) / Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого, Каф. цив. права ; НАПрН України, Від-ня цив.-прав. дисциплін ; Гром. орг. «Цивілістична платформа». – Харків : Право, 2024. – С. 82–85.
DOI
ORCID:
УДК