Особливості морфології калусу із зрілих зародків м’якої пшениці за їх культивування in vitro
Альтернативна назва
Characteristics of callus morphology from mature bread wheat embryos during their cultivation in vitro
Вантажиться...
Дата
2020
Автори
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Проведено комплексне дослідження впливу різних концентрацій 2,4- дихлорфеноксиоцтової кислоти на ріст та розвиток калусної тканини зародків м’якої озимої пшениці сорту Дриада 1.
При концентрації 2,4-Д 6 мг/л та 8 мг/л спостерігали стимуляцію калусогенезу у зрілих зародків м’якої пшениці сорту Дріада 1. У калусах, що сформувались на середовищах МС з 6 мг/л 2,4-Д відбувається закладка морфогенних структур de novo.
Дипломну роботу «Особливості морфології калусу із зрілих зародків м’якої пшениці за їх культивування in vitro» викладено на 42 сторінках друкованого тексту, вона містить 1 таблицю та 11 рисунків.
В роботі наведено посилання на 59 джерел літератури ( 16 кирилицею та 43 латиницею).
In this work a comprehensive study of the effect of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid in various concentrations on the growth and development of callus tissue in seedlings of bread winter wheat variety Dryada 1 was carried out. At a concentration of 2,4-D, 6 mg/l and 8 mg/l stimulation of callusogenesis in in mature embryos of wheat variety Dryada 1 was observed. In callus tissues developed on MS of 6 mg/l 2,4-D medium morphogenic structures were formed de novo. The work «Characteristics of callus morphology from mature bread wheat embryos during their cultivation in vitro» is expounded on 42 pages, it contains 1 table and 11 figures. It provides links to 59 sources of literature (16 cyrillic and 43 latin).
In this work a comprehensive study of the effect of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid in various concentrations on the growth and development of callus tissue in seedlings of bread winter wheat variety Dryada 1 was carried out. At a concentration of 2,4-D, 6 mg/l and 8 mg/l stimulation of callusogenesis in in mature embryos of wheat variety Dryada 1 was observed. In callus tissues developed on MS of 6 mg/l 2,4-D medium morphogenic structures were formed de novo. The work «Characteristics of callus morphology from mature bread wheat embryos during their cultivation in vitro» is expounded on 42 pages, it contains 1 table and 11 figures. It provides links to 59 sources of literature (16 cyrillic and 43 latin).
Опис
Ключові слова
091 біологія, калусна культура, 2,4- дихлорфеноксиоцтова кислота, м’яка пшениця, callus culture, 2,4-dichlorophenoxyacetic acid, bread wheat
Бібліографічний опис
О. Є. Олійник. Особливості морфології калусу із зрілих зародків м'якої пшениці за їх культивування in vitro = Characteristics of callus morphology from mature bread wheat embryos during their cultivation in vitro : дипломна робота магістра – Одеса, 2020. – 42 с.