Методичні вказівки до спецкурсу "Математичні моделі макроекономіки" та по курсу "Моделі економічної динаміки"

Ескіз недоступний
Дата
2013
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Об’єктом досліджень є економічна система як ціле, наприклад, національна економіка. Основна увага приділяється методам побудови моделей і дослідженню задач стійкості економічної рівноваги. Після того, як деяка модель побудована, проводиться аналіз на наявність станів рівноваги, періодичних розв’язків і їх стійкості. Так як тривалий час провідною галуззю економіки було сільське господарство, виробничий цикл якого складає один рік, то природно розглядати дискретні моделі з кроком дискретизації за часом, рівним одному року. Тому перші математичні моделі, що представлені тут, застосовують скінчено-різницеві рівняння. Це моделі кейнсіанського типу, які спираються на рівності планової пропозиції та прогнозованого попиту. Далі розглядаються аналоги цих моделей з неперервним часом, в математичних моделях яких використовуються диференціальні рівняння першого і другого порядків, наводиться їх рішення і проводиться дослідження стійкості цих рішень. Моделі розглядаються в порядку їх ускладнення і закінчуються неокласичною моделлю економічного зростання, для дослідження якої залучається апарат теорії оптимального керування. Теоретичні відомості даються в стислій формі, так як основна увага приділена індивідуальним завданням, які повинні виконати студенти протягом семестру і отримати за їх виконання певну кількість балів. Таких завдань чотири. Крім того, наводиться перелік тем для самостійного вивчення з посиланням на відповідну літературу. Так як цей курс читається на старших курсах, то при його вивченні студентам необхідні знання з математичного аналізу, лінійної алгебри, методів оптимізації і диференціальних рівнянь. Поряд з цим для виконання завдань студенти повинні використовувати програмні засоби для побудови графіків і діаграм.
Опис
Ключові слова
макроекономічні поняття, модель "Кейнсіанського хресту", модель Самуельсона, модель Хікса, модель Самуельсона – Хікса, модель Харрода-Домара, модель Солоу
Бібліографічний опис
Єфимова, Г. О. Методичні вказівки до спецкурсу "Математичні моделі макроекономіки" та по курсу "Моделі економічної динаміки" / Г. О. Єфимова, О. О. Осадча; ОНУ ім. І.І. Мечникова, ІМЕМ. – Одеса : ОНУ ім. І.І. Мечникова, 2013. – 67 с.
DOI
ORCID:
УДК