Перегляд за Автор "Serhieieva, Zhanna Yu."
Зараз показуємо 1 - 10 з 10
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Bacillus species bacteria plasmids diversity(2015) Serhieieva, Zhanna Yu.Plasmid profiles are quality characteristic represented by a specific set of plasmids and can be used to characterize individual strains. Plasmid profiles can be a valuable tool for the characterization of any bacteria, including many bacteria of Bacillus species. Bacillus plasmids may be present in an amount of 1 to 17 per cell, have size 3 to 120 kb and carry the genes responsible for resistance to antibiotics, the synthesis of entomopathogenic toxins and others. The aim of our study was to identify, analyze and compare Bacillus species bacteria strains plasmid profiles.Документ Influence of Lactobacillus antimicrobial substances on rhizobium radiobacter c58(Печатний дом, 2011) Basiul, Olena V.; Palii, H. B.; Limanska, Nataliia V.; Serhieieva, Zhanna Yu.; Yamborko, Hanna V.; Ліманська, Наталія Вікторівна; Ямборко, Ганна Валентинівна; Басюл, Олена Владленівна; Палій, Г. Б.; Сергєєва, Жанна ЮріївнаCrown gall of dicotyledonous plants infects representatives from 93 families, and this disease is spread almost all over the world. The problem of crown gall is actual also in Ukraine, especially for grape-growing. The causative agents are pathogenic rhizobia. The disease results in decrease of productivity, frost and drought resistance and often causes plant death. Search for effective struggle remedies against pathogenic rhizobia is a perspective trend of biocontrol. It is known that lactobacilli have a wide range of antimicrobial activity by producing lactic acid, hydrogen peroxide, antibiotics and bacteriocinsДокумент Lactobacillus genus bacteria antagonistic activity against pathogenic microorganisms(Odesa I. I. Mechnikov National University, 2016) Serhieieva, Zhanna Yu.Nowadays microbiology interest is focused on the microorganisms’ biochemical activity rational use in the fight against humans, animals and plants microbial pathogens, as pests and in the food, industrial and agricultural production.Документ PCR - identification of lactobacillus(2011) Basiul, Olena V.; Gorbatyuk, Yu. A.; Palii, H. B.; Limanska, Nataliia V.; Serhieieva, Zhanna Yu.; Yamborko, Hanna V.; Ямборко, Ганна Валентинівна; Басюл, Олена Владленівна; Горбатюк, Ю. А.; Палій, Г. Б.; Ліманська, Наталія Вікторівна; Сергєєва, Жанна ЮріївнаSearching for the strains of lactic acid bacteria from Lactobacillus genus with useful properties is a perspective biotechnology area, in particular, for production of fermented dietary and nutrition therapy products.Документ Pretreatment of samples for detection of enterotoxinproducing Bacillus cereus(Odesa I. I. Mechnikov National University, 2016) Serhieieva, Zhanna Yu.; Pylypenko, I. V.; Pylypenko, L. N.; Yamborko, Hanna V.; Ямборко, Анна Валентиновна; Ямборко, Ганна Валентинівна; Сергєєва, Жанна Юріївна; Сергеева, Жанна Юрьевна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Пилипенко, И. В.The Bacillus cereus group includes important spore-forming bacteria that present spoilage capability and may cause foodborne diseases. Bacillus cereus is responsible for several outbreaks of foodborne diseases due to its emetic toxin and enterotoxin. Enterotoxins, cytotoxin K (CytK), nonhemolytic enterotoxin (Nhe), and hemolysin BL (Hbl), have been recorded in several diarrheal cases due to food poisoning from B. cereus. These microorganisms are traditionally evaluated in food using culturing methods, which can be laborious and time-consuming, and may also fail to detect bacteria in a viable but nonculturable state.Документ Виживання лактобацил і агробактерій, інтродукованих у філосферу рослин(2015) Коротаєва, Надія Володимирівна; Ліманська, Наталія Вікторівна; Басюл, Олена Владленівна; Сергєєва, Жанна Юріївна; Іваниця, Володимир Олексійович; Korotaieva, Nadiia V.; Limanska, Nataliia V.; Basiul, Olena V.; Serhieieva, Zhanna Yu.; Ivanytsia, Volodymyr O.; Коротаева, Надежда Владимировна; Лиманская, Наталия Викторовна; Басюл, Елена Владленовна; Сергеева, Жанна Юрьевна; Иваница, Владимир АлексеевичДосліджено виживання бактерій Lactobacillus plantarum ОНУ12 на поверхнях листя каланхое Kalanchoe daigremontiana Mill., зелених стебел винограду Vitis vinifera L. сорту Піно чорний, стебел рослин томату Lycopersicon esculentum Mill сорту Балада, а також збереження життєздатності L. plantarum ОНУ12 і фітопатогенних бактерій R. radiobacter C58 за сумісного нанесення на неушкодженому листі каланхое. З’ясовано, що молочнокислі бактерії виживали на стеблах томатів і винограду до 30 днів, а на листі каланхое – понад 30 діб. Встановлено, що бактерії R. radiobacter C58 за будь-якого сумісного способу нанесення з лактобацилами зникали з поверхні рослин уже на третій день експерименту. Молочнокислі бактерії L. plantarum ONU 12 у разі нанесення одночасно з клітинами фітопатогена виділяли з поверхні рослин упродовж 8 діб, а за умов нанесення до чи після суспензії фітопатогена – протягом 14 діб. Доведено захисну дію молочнокислих бактерій у пригніченні бактеріального раку на тест-рослинах. Молочнокислі бактерії L. plantarum ОNU 12 виявилися перспективними мікроорганізмами для біологічного захисту роcлин від інфекції, спричиненої фітопатогенними Rhizobium radiobacter та R. vitis.Документ Виявлення штамiв Rhizobium vitis I R. Radiobacter методом ПЛР з використанням праймерiв до рiзних послiдовностей геному(Одеський національний університет імені І.І. Мечникова=Odesa National Mechnykov University, 2011) Ліманська, Наталія Вікторівна; Сєрков, С. А.; Сергєєва, Жанна Юріївна; Іваниця, Володимир Олексійович; Лиманская, Наталия Викторовна; Серков, С. А.; Сергеева, Жанна Юрьевна; Иваница, Владимир Алексеевич; Limanska, Nataliia V.; Serkov, S. A.; Serhieieva, Zhanna Yu.; Ivanytsia, Volodymyr O.Методом полімеразної ланцюгової реакції виявлено наявність патогенних штамів Rhizobium vitis і R. radiobacter у тканинах безсимптомних рослин і у пухлинах винограду.Проведено порівняльне тестування з використанням п'яти пар праймерів до різних ділянок геному цих бактерій. Показано, що у рослинах винограду сорту Каберне Совіньон патогенні штами складали 18,5% від загальної популяції Rhizobium.Документ ВПЛИВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ONU 87 ТА АВТОЛІЗАТУ БАКТЕРІЙ ERWINIA CAROTOVORA ZM1 НА ІНФЕКЦІЙНІСТЬ ЗБУДНИКІВ М'ЯКОЇ ГНИЛІ(Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, 2012) Сергєєва, Жанна Юріївна; Крилова, К. Д.; Ліманська, Наталія Вікторівна; Васильєва, Наталія Юріївна; Товкач, Ф. I.; Іваниця, Володимир Олексійович; Сергеева, Жанна Юрьевна; Крылова, Е. Д.; Лиманская, Наталия Викторовна; Васильева, Наталия Юрьевна; Товкач, Ф. И.; Иваница, Владимир Алексеевич; Serhieieva, Zhanna Yu.; Krylova, K. D.; Limanska, Nataliia V.; Vasylieva, Nataliia Yu.; Tovkach, F. I.; Ivanytsia, Volodymyr O.Проведено вивчення впливу молочнокислих бактерій Lactobacillus plantarum ONU 87 та автолізату Erwinia carotovora ZM1, що містить бактеріофаги та макромолекулярні бактеріоцини, на інфекційність 10 штамів збудників бактеріальної гнилі Erwinia carotovora. Інфекційний процес моделювали на бульбах картоплі (Solanum tuberosum L.), коренеплодах моркви (Daucus carota L.) та на проростках рослин томатів (Lycopersicon esculentum Mill.). Показано, що ступінь пригнічення інфекційної активності застосованих окремо молочнокислих бактерій Lactobacillus plantarum ONU 87 та автолізату бактерій Erwinia carotovora ZM1 залежить від природи тест-об'єкта. За сумісної дії Lactobacillus plantarum ONU 87 і автолізат бактерій Erwinia carotovora ZM1 повністю пригнічують інфекційність фітопатогенних ервіній в дослідах на коренеплодах моркви, бульбах картоплі та проростках рослин томатівДокумент Вплив бактеріоцинів RHIZOBIUM VITIS на експерементальне утворення пухлин у рослин(Одеський національний університет імені І.І. Мечникова=Odesa National Mechnykov University, 2010) Ліманська, Наталія Вікторівна; Іваниця, Володимир Олексійович; Гаврик, А. Г.; Сергєєва, Жанна Юріївна; Товкач, Ф. I.; Limanska, Nataliia V.; Ivanytsia, Volodymyr O.; Gavryk, A. G.; Serhieieva, Zhanna Yu.; Tovkach, F. I.Показано, що бактеріоцини 25% досліджених штамів Rhizobium vitis, виділених з рослин винограду півдня України, спричиняють in vitro лізис бактерій збудників бактеріального раку штаму Rhizobium radiobacter С58. Застосування бактеріоцинів трьох досліджених штамів Rhizobium vitis in vivo на тест-рослинах каланхое і зелених чубуках винограду значно пригнічує експериментальне утворення пухлин.Документ Хемотаксономічні особливості та плазмідні профілі аеробни х та факультативно‑анаеробни х спороутворювальних бактерій з овочевої продукції(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2017) Ямборко, Ганна Валентинівна; Остапчук, А. М.; Сергєєва, Жанна Юріївна; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Ямборко, Анна Валентиновна; Остапчук, А. Н.; Сергеева, Жанна Юрьевна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, И. В.; Yamborko, Hanna V.; Ostapchuk, A. M.; Serhieieva, Zhanna Yu.; Pylypenko, L. N.; Pylypenko, I. V.Мета. Визначити деякі молекулярно-генетичні особливості потенційних збудників харчових отруєнь, псування і залишкової мікрофлори овочевих продуктів – аеробних та факультативно-анаеробних спороутворювальних бактерій за їх хемотаксономічними та плазмідними профілями. Методи. Аналіз жирних кислот досліджуваних штамів проводили методом газової хроматографії з використанням системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (MIDI, USA). Видову належність штамів бацил, які за даними хроматографії жирних кислот мали високі, але близькі значення індексів схожості за видами Bacillus cereus та B. thuringiensis, підтверджували проведенням полімеразної ланцюгової реакції з групо- та видоспецифічними праймерами. Виділення плазмідної ДНК проводили модифікованим методом Дженсена. Результати. Аналіз результатів хроматографічних досліджень показав, що вміст розгалужених жирних кислот у досліджених штамів становив від 54 до 85 % від загального жирнокислотного пулу клітин, включаючи насичені та ненасичені кислоти, а також їх розгалужені структурні ізомери з переважанням ізо-С15:0 і антеізо-С15:0 жирних кислот. Також для досліджуваних штамів характерний високий вміст антеізо-С17:0 та ізо-С17:0 жирних кислот. Переважно штами видів B. cereus, Lysinibacillus sphaericus та B. pumilus утримують плазміди різного розміру, які представлені двома типами: невеликі плазміди розміром від 2 до 12 т.п.о. і мегаплазміди приблизно 200 т.п.о. Висновки. Досліджені штами бактерій за хемотаксономічними властивостями належали до 4 родів порядку Bacillales: Bacillus, Paenibacillus, Lysinibacillus, Brevibacillus з переважанням представників першої рРНК групи та домінуванням штамів виду B. subtilis. Результати жирнокислотного біомаркування штамів Bacillus cereus підтверджено методом ПЛР з групо- та видоспецифічними праймерами для зразків, які за результатами хроматографії жирних кислот мали високі, але близькі значення індексів схожості за видами B. cereus та B. thuringiensis. Відмічені особливості жирнокислотного та плазмідного профілів досліджуваних мікроорганізмів можуть бути використані як допоміжний ключ для таксономічного розмежовування бацилярних контамінантів – потенційних збудників харчових захворювань, псування і залишкової мікробіоти овочевої продукції півдня України.