Перегляд за Автор "Pylypenko, L. N."
Зараз показуємо 1 - 6 з 6
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Enterotoxin production ability of Bacillus cereus strains from south Ukrainian region(Odessa I. I. Mechnikova National University, 2017) Yamborko, Hanna V.; Marynova, I. V.; Vatipko, R. A.; Babynina, M. O.; Pylypenko, L. N.; Pylypenko, I. V.; Closhka, N. V.; Ямборко, Анна Валентиновна; Ямборко, Ганна Валентинівна; Маринова, И. В.; Маринова, І. В.; Ватіпко, Росіна Андріївна; Ватипко, Росина Андреевна; Бабиніна, Марина Олександрівна; Бабынина, Марина Александровна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Пилипенко, И. В.The objective of this study was to identify and detect emetic toxin- and enterotoxin-producting bacteria among 42 Bacillus cereus strains, isolated from Ukrainian food plant raw materials and products. The detection rate of nheA, hblD and cytK enterotoxin genes among investigated B. cereus strains was 100, 90,0 and 61,9%, respectively. The ces gene encoding emetic toxin was detected in 9,5 % of strains. Our finding revealed that nhe and hbl enterotoxins encoded by nhe and hbl genes were the major toxins among B. cereus tested in this study and enterotoxic type of B. cereus was predominant in South Ukrainian region.Документ Pretreatment of samples for detection of enterotoxinproducing Bacillus cereus(Odesa I. I. Mechnikov National University, 2016) Serhieieva, Zhanna Yu.; Pylypenko, I. V.; Pylypenko, L. N.; Yamborko, Hanna V.; Ямборко, Анна Валентиновна; Ямборко, Ганна Валентинівна; Сергєєва, Жанна Юріївна; Сергеева, Жанна Юрьевна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Пилипенко, И. В.The Bacillus cereus group includes important spore-forming bacteria that present spoilage capability and may cause foodborne diseases. Bacillus cereus is responsible for several outbreaks of foodborne diseases due to its emetic toxin and enterotoxin. Enterotoxins, cytotoxin K (CytK), nonhemolytic enterotoxin (Nhe), and hemolysin BL (Hbl), have been recorded in several diarrheal cases due to food poisoning from B. cereus. These microorganisms are traditionally evaluated in food using culturing methods, which can be laborious and time-consuming, and may also fail to detect bacteria in a viable but nonculturable state.Документ Молекулярно-генетична діагностика аеробних та факультативно-анаеробних спороутворюючих контамінантів харчової продукції(2017) Ямборко, Ганна Валентинівна; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Назаренко, Ганна Миколаївна; Ямборко, Анна Валентиновна; Yamborko, Hanna V.; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, И. В.; Назаренко, Анна Николаевна; Nazarenko, Hanna M.; Pylypenko, L. N.; Pylypenko, I. V.Превентивний аналіз ризиків, які несуть аеробні та факультативно-анаеробні спороутворюючі мікроорганізми роду Bacillus, вкрай важливі для харчових галузей агропромислового комплексу України, теоретично необхідні і практично доцільні, бо дозволять виробляти нові конкурентоспроможні харчові продукти гарантованої якості та мікробіологічної безпеки...Документ Молекулярно-генетична діагностика ентеротоксигенних бактерій Bacillus cereus у рослинній сировині(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2017) Ямборко, Ганна Валентинівна; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Бабиніна, Марина Олександрівна; Іваниця, Володимир Олексійович; Ямборко, Анна Валентиновна; Pylypenko, L. N.; Pylypenko, I. V.; Yamborko, Hanna V.; Babynina, M. O.; Ivanytsia, Volodymyr O.; Иваница, Владимир Алексеевич; Бабынина, Марина Александровна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, И. В.Превентивний аналіз ризиків, які несуть аеробні та факультативно-анаеробні спороутворювальні мікроорганізми роду Bacillus, вкрай важливі для харчових галузей агропромислового комплексу України, теоретично необхідні і практично доцільні, бо дозволять виробляти нові конкурентоспроможні харчові продукти гарантованої якості та мікробіологічної безпеки.Документ СОСТАВ МИКРОБНЫХ КОНТАМИНАНТОВ ОВОЩНОГО СЫРЬЯ(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2015) Пилипенко, И. В.; Паулина, Я. Б.; Пилипенко, Л. Н.; Ямборко, Анна Валентиновна; Пилипенко, І. В.; Паулiна, Я. Б.; Пилипенко, Л. М.; Ямборко, Ганна Валентинівна; Pylypenko, I. V.; Paulina, Y. B.; Pylypenko, L. N.; Yamborko, Hanna V.Цель. Выявить и охарактеризовать потенциальных возбудителей пищевых заболеваний, порчи и остаточной микробиоты продуктов промышленной переработки овощного сырья южных областей Украины. Методы. Микро-биологические – для определения групп микробных контаминантов овощного сырья и идентификации бацилл путем выделения чистых культур и изучения их морфофизиологических, культуральных, биохимических свойств. Результаты. По материалам исследования группового состава микробных контаминантов наиболее распространенных видов овощей число мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов (МАФАнМ) составляет от 4,6×104 на томатах до 8,4×106 на моркови КОЕ/г, тогда как плесневых грибов насчитывалось от 2,7×102 на перце до 5,2×104 на моркови, дрожжей – от 0,9×102 на кабачках до 1,7×105 КОЕ/г на моркови. Показано, что биоразнообразие микробиоты, вегетирующей на исследованных овощах, составляют преимущественно бактерии с доминированием спорообразующих видов, которые являются потенциальными возбудителями порчи пищевых продуктов. Среди выявленных МАФАнМ бациллы составили от 36 % на перце сорта Виктория до 59 % – на моркови сорта Витаминная 6. Выделено 42 чистые культуры термоустойчивых палочковидных микроорганизмов девяти морфотипов, которые идентифицированы по комплексу морфологических, физиологических, культуральных и биохимических свойств. Выводы. Впервые изучен групповой состав эпифитных микроорганизмов различных видов и сортов овощного сырья по количеству МАФАнМ, плесневых грибов, дрожжей. Установлено доминирование на 2–3 порядка МАФАнМ среди исследованных групп микроорганизмов. Для 42 чистых культур выделенных термоустойчивых видов мезофильных бацилл, представленных девятью морфотипами, изучен комплекс биологических свойств, а также приведена количественная характеристика каждого морфотипа, что необходимо для прогнозирования и обеспечения безопасности продукции.Документ Хемотаксономічні особливості та плазмідні профілі аеробни х та факультативно‑анаеробни х спороутворювальних бактерій з овочевої продукції(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2017) Ямборко, Ганна Валентинівна; Остапчук, А. М.; Сергєєва, Жанна Юріївна; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Ямборко, Анна Валентиновна; Остапчук, А. Н.; Сергеева, Жанна Юрьевна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, И. В.; Yamborko, Hanna V.; Ostapchuk, A. M.; Serhieieva, Zhanna Yu.; Pylypenko, L. N.; Pylypenko, I. V.Мета. Визначити деякі молекулярно-генетичні особливості потенційних збудників харчових отруєнь, псування і залишкової мікрофлори овочевих продуктів – аеробних та факультативно-анаеробних спороутворювальних бактерій за їх хемотаксономічними та плазмідними профілями. Методи. Аналіз жирних кислот досліджуваних штамів проводили методом газової хроматографії з використанням системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (MIDI, USA). Видову належність штамів бацил, які за даними хроматографії жирних кислот мали високі, але близькі значення індексів схожості за видами Bacillus cereus та B. thuringiensis, підтверджували проведенням полімеразної ланцюгової реакції з групо- та видоспецифічними праймерами. Виділення плазмідної ДНК проводили модифікованим методом Дженсена. Результати. Аналіз результатів хроматографічних досліджень показав, що вміст розгалужених жирних кислот у досліджених штамів становив від 54 до 85 % від загального жирнокислотного пулу клітин, включаючи насичені та ненасичені кислоти, а також їх розгалужені структурні ізомери з переважанням ізо-С15:0 і антеізо-С15:0 жирних кислот. Також для досліджуваних штамів характерний високий вміст антеізо-С17:0 та ізо-С17:0 жирних кислот. Переважно штами видів B. cereus, Lysinibacillus sphaericus та B. pumilus утримують плазміди різного розміру, які представлені двома типами: невеликі плазміди розміром від 2 до 12 т.п.о. і мегаплазміди приблизно 200 т.п.о. Висновки. Досліджені штами бактерій за хемотаксономічними властивостями належали до 4 родів порядку Bacillales: Bacillus, Paenibacillus, Lysinibacillus, Brevibacillus з переважанням представників першої рРНК групи та домінуванням штамів виду B. subtilis. Результати жирнокислотного біомаркування штамів Bacillus cereus підтверджено методом ПЛР з групо- та видоспецифічними праймерами для зразків, які за результатами хроматографії жирних кислот мали високі, але близькі значення індексів схожості за видами B. cereus та B. thuringiensis. Відмічені особливості жирнокислотного та плазмідного профілів досліджуваних мікроорганізмів можуть бути використані як допоміжний ключ для таксономічного розмежовування бацилярних контамінантів – потенційних збудників харчових захворювань, псування і залишкової мікробіоти овочевої продукції півдня України.