Перегляд за Автор "Ostapchuk, A. M."
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Fatty acids composition of microbacterium genus bacteria-destructors of oil hydrocarbons(2016) Horshkova, Olena H.; Korotaieva, Nadiia V.; Ostapchuk, A. M.; Voliuvach, Olha V.; Gudzenko, Tetiana V.; Горшкова, Олена Георгіївна; Коротаєва, Надія Володимирівна; Волювач, Ольга В'ячеславівна; Гудзенко, Тетяна ВасилівнаTo conduct an identification of microorganisms – destructors of oil hydrocarbons – based on their fatty acid composition. This is one of the chemotaxonomic characteristics that correlate with bacterial molecular genetic features. Fatty acids analysis of cells of bacteria was carried out using automatic system of microorganisms’ identification MIDI Sherlock (MIDI, USA) based on gas chromatograph Agilent 7890. For fatty acids profiles test culture were characterized by С15:0 anteiso – 44.26–46.36 %, С17:0 anteiso – 27.04– 28.03 %, С16:0 iso – 14.49–16.9 %, С15:0 iso – 5.51– 8.58 %, С17:0 iso – 1.67–2.4 %. Isomers С13:0 anteiso, С14:0 iso, С18:0 iso, С19:0 anteiso identified smaller amounts and ranged from 0.05 to 0.72 % of the total peaks square. It demonstrates the presence of saturated isomers С14:0, С16:0, С17:0 and С18:0, which composition ranged from 0.05 to 1.02 %. By phenotypic characteristics and the composition of fatty acids investigated culture were assigned to type Microbacterium barkeri. Similarity index of fatty acid profiles of the library is 0.685 for strain Microbacterium barkeri ОZ-2 and 0.942, for strain Microbacterium barkeri ОZ-3.Документ Біологічна різноманітність бактерій грунту батіалі та поверхневих вод Чорного моря(Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, 2015) Іваниця, Володимир Олексійович; Боброва, Олександра Євгенівна; Остапчук, А. М.; Крістофферсен, Й. Б.; Коротаєва, Надія Володимирівна; Лісютін, Г. В.; Чабан, Микола Миколайович; Штенніков, М.; Иваница, Владимир Алексеевич; Боброва, Александра Евгеньевна; Остапчук, А. М.; Кристофферсен, Й. Б.; Коротаева, Надежда Владимировна; Лисютин, Г. В.; Чабан, Николай Николаевич; Штенников, М.; Ivanytsia, Volodymyr O.; Bobrova, Oleksandra Ye.; Ostapchuk, A. M.; Kristoffersen, Jon Bent; Korotaieva, Nadiia V.; Lisiutin, H. V.; Chaban, Mykola M.; Shtennikov, Mykola D.Метагеномний аналіз морської води Одеського прибережжя виявив наявність представників 1006 оперативних таксономічних одиниць (OTO) 8 основних філюмів домену Bacteria. Встановлено співвідношення функціональних кластерів груп генів метагеному, що відповідають за біологічні процеси, молекулярно-біологічні функції та синтез клітинних компоненти. ПЛР-аналіз виявив присутність в пробах морського ґрунту унікальні специфічні послідовності нуклеотидів для представників анаммоксбактерій родів Candidatus Brocadia и Candidatus Kuenenia, Scalidua wagneri і Scalidua sorokinii. Вперше у зразках глибоководного ґрунту сірководневої батіалі Чорного моря виявлено аеробні мікроорганізми, притаманні для поверхневих вод у кількості до 104 КУО. За результатами аналізу жирно-кислотного складу та ПЛР-аналізу досліджувані штами віднесені до 15 видів спороутворювальних аеробних бактерій.Документ Хемотаксономічні особливості та плазмідні профілі аеробни х та факультативно‑анаеробни х спороутворювальних бактерій з овочевої продукції(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2017) Ямборко, Ганна Валентинівна; Остапчук, А. М.; Сергєєва, Жанна Юріївна; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Ямборко, Анна Валентиновна; Остапчук, А. Н.; Сергеева, Жанна Юрьевна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, И. В.; Yamborko, Hanna V.; Ostapchuk, A. M.; Serhieieva, Zhanna Yu.; Pylypenko, L. N.; Pylypenko, I. V.Мета. Визначити деякі молекулярно-генетичні особливості потенційних збудників харчових отруєнь, псування і залишкової мікрофлори овочевих продуктів – аеробних та факультативно-анаеробних спороутворювальних бактерій за їх хемотаксономічними та плазмідними профілями. Методи. Аналіз жирних кислот досліджуваних штамів проводили методом газової хроматографії з використанням системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (MIDI, USA). Видову належність штамів бацил, які за даними хроматографії жирних кислот мали високі, але близькі значення індексів схожості за видами Bacillus cereus та B. thuringiensis, підтверджували проведенням полімеразної ланцюгової реакції з групо- та видоспецифічними праймерами. Виділення плазмідної ДНК проводили модифікованим методом Дженсена. Результати. Аналіз результатів хроматографічних досліджень показав, що вміст розгалужених жирних кислот у досліджених штамів становив від 54 до 85 % від загального жирнокислотного пулу клітин, включаючи насичені та ненасичені кислоти, а також їх розгалужені структурні ізомери з переважанням ізо-С15:0 і антеізо-С15:0 жирних кислот. Також для досліджуваних штамів характерний високий вміст антеізо-С17:0 та ізо-С17:0 жирних кислот. Переважно штами видів B. cereus, Lysinibacillus sphaericus та B. pumilus утримують плазміди різного розміру, які представлені двома типами: невеликі плазміди розміром від 2 до 12 т.п.о. і мегаплазміди приблизно 200 т.п.о. Висновки. Досліджені штами бактерій за хемотаксономічними властивостями належали до 4 родів порядку Bacillales: Bacillus, Paenibacillus, Lysinibacillus, Brevibacillus з переважанням представників першої рРНК групи та домінуванням штамів виду B. subtilis. Результати жирнокислотного біомаркування штамів Bacillus cereus підтверджено методом ПЛР з групо- та видоспецифічними праймерами для зразків, які за результатами хроматографії жирних кислот мали високі, але близькі значення індексів схожості за видами B. cereus та B. thuringiensis. Відмічені особливості жирнокислотного та плазмідного профілів досліджуваних мікроорганізмів можуть бути використані як допоміжний ключ для таксономічного розмежовування бацилярних контамінантів – потенційних збудників харчових захворювань, псування і залишкової мікробіоти овочевої продукції півдня України.