Бакалаври ФГМЕ
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Бакалаври ФГМЕ за Автор "Гуцман, Назар Миколайович"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Вплив погодних умов на формування продуктивності гороху в Черкаській області(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Гуцман, Назар МиколайовичЦінність гороху полягає у його універсальності. Він може використовуватися в харчовому, кормовому, технічному та агротехнічному напрямках. У насінні гороху залежно від сорту та погодних умов міститься 2–2,5% жиру, 20–30% білка, 55–65% безазотистих екстрактивних речовин, 4–5% клітковини. Зріле насіння використовують у їжу в натуральному вигляді, круп'яна промисловість виробляє з нього крупу. Мозкові та цукрові сорти гороху використовуються для консервування у вигляді зеленого горошку та лопатки. Велика кормова цінність гороху, насіння якого є білковим компонентом під час виробництва збалансованих концентрованих кормів. Зелена маса, також багата на білки, є прекрасним кормом для сільськогосподарських тварин і використовується у свіжому вигляді, для виробництва сінажу, силосу, трав'яного борошна, гранул, брикетів і т. ін. Широкого поширення набули змішані посіви гороху із зерновими та хрестоцвітими культурами. Горохове борошно використовують як концентрований корм для худоби. У 1 кг насіння гороху міститься 1,17 корми. од. і 180 – 240 г перетравного протеїну, в 1 кг зеленої маси – 013 корм. од. та 25 г білка; в 1 кг соломи – відповідно 0,23 та 31.