Застосування просопографічного методу при аналізі політико-патронажних практик англійського короля Річарда II (на прикладі кооптації до Ордену Підв’язки)

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2024
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
В статті представлено результати застосування просопографічного методу до аналізу політико-патронажних практик англійського короля Річарда ІІ на прикладі кооптації до Ордену Підв’язки. Засновуючись на інформації, наведеній в «Меморіалах Ордену Підв’язки», укладено просопографію рицарів Ордену Підв’язки за період 1348–1413 рр. В додатках наведені таблиці, що дозволяють визначити превалюючий вид кооптації; прослідкувати тенденції у віковій, становій, регіональній приналежності інкорпорованих рицарів та вказати на формування орденської аристократії. На основі отриманих даних розвінчено один з ланкастеріанських міфів про правління Річарда ІІ.
Опис
Ключові слова
просопографічний метод, Річард ІІ, Орден Підв’язки, просопографія, кооптація, «ланкастеріанський міф»
Бібліографічний опис
Чепіженко В. Застосування просопографічного методу при аналізі політико-патронажних практик англійського короля Річарда ШШ (на прикладі кооптації до Ордену Підв’язки) / В. Чепиженко // Одіссос: актуальні проблеми всесвітньої історії : матеріали VIIІ Міжнар. наук. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених «Одеські читання: акт. проблеми всесвіт. історії» / Під ред. Чепіженка В. В. та ін. – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2024. – С. 49–57.
DOI
ORCID:
УДК