Бароко (доба, людина, стиль, художній світ) : посібник з історії світової художньої культури

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2015
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
У книзі висвітлюються проблеми, пов’язані з виникненням, поширенням і функціонуванням в європейській культурі стилю бароко на рубежі XVI–XVII ст., який прийшов на зміну стильові Ренесансу, а в другій половині XVIII ст., вичерпавши свої можливості, поступився місцем класицизмові. З’ясовуються питання про ідеологічні основи та естетичні принципи стилю бароко, а також про відповідність цих прийомів і принципів специфіці конкретних мистецтв. Аналізується мистецький процес доби бароко в Італії, Іспанії, Фландрії, Німеччині, Польщі та інших країнах, які були основними вогнищами барокового мистецтва, у т. ч. й Україні. Відзначається внесок кожного з національних варіантів бароко в скарбницю європейського і світового мистецтва. Книга розрахована на студентів і викладачів гуманітарних факультет ів вузів, учителів історії і літератури загальноосвітніх шкіл та на всіх тих, хто цікавиться історією світового мистецтва.
Опис
Ключові слова
Бароко як історичний художній стиль (ідеологічні і естетичні засади), Світ художніх образів бароко в його міжнаціональному розмаїтті, Італія — батьківщина й основне вогнище мистецтва бароко, Іспанське «єзуїтське» бароко. Від реалізму Веласкеса до містики Вальдеса Леаля, Мистецтво «трагічного гуманізму» (бароко в німецьких країнах), Життєствердний пафос бароко Фландрії, Французький бароковий класицизм ХVII ст., Стиль бароко в мистецтві Англії, Під егідою Ордена єзуїтів. Мистецтво бароко Чехії, На службі ідеології «сарматизму». Польське бароко, Феномен українського бароко, Запізніле російське бароко
Бібліографічний опис
Жаборюк, А. А. Бароко (доба, людина, стиль, художній світ) : посібник з історії світової художньої культури / А. А. Жаборюк. — Одеса : Астропринт, 2015. — 208 с.
DOI
ORCID:
УДК