Монографії ФГЕ

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Документ
    Вплив змін клімату на агрометеорологічні умови формування врожаїв жита озимого в Поліссі
    (ПП «Астрая», 2024) Польовий, Анатолій Миколайович; Заєць, С. О.; Вольвач, Оксана Василівна; Барсукова, Олена Анатоліївна; Polovyi, Anatolii M.; Volvach, Oksana V.; Barsukova, Olena A.
    Жито озиме – культура, що забезпечує протягом багатьох століть повноцінне харчування багатьох країн світу. Озиме жито – зернова культура, яка має велике значення, особливо в районах, де вирощування озимої пшениці обмежується ґрунтово-кліматичними умовами. Це дозволяє віднести цю сільськогосподарську культуру до групи культур найменшого ризику при вирощуванні. Вирощують озиме жито переважно на зерно, а також на зелений корм (часто у сумішках з озимою викою, озимим ріпаком). Жито краще інших культур пристосоване до ґрунтів з невисокою природною родючістю. Біологічні особливості цієї культури такі, що воно краще, ніж ярі зернові, використовує ґрунтову вологу осіннього і ранньовесняного періодів, менш піддається впливу літньої посухи. Тому жито рекомендоване до вирощування в багатьох регіонах України.
  • Документ
    Оцінка агрокліматичних умов росту озимої пшениці та емісія парникових газів із ґрунтів агроекосистеми при зміні клімату в Україні
    (ПП «Астрая», 2024) Польовий, Анатолій Миколайович; Барсукова, Олена Анатоліївна; Polovyi, Anatolii M.; Barsukova, Olena A.
    Зміна клімату є однією з найбільших проблем світу в даний час. Вона визначається як значні зміни середніх значень метеорологічних елементів, таких як опади та температура, для яких середні значення були розраховані протягом тривалого періоду. Останні кілька десятиліть показують, що значні зміни клімату на глобальному рівні були результатом зростання діяльності людини, що змінила склад глобальної атмосфери. Абіотичні стреси, викликані зміною клімату, такі як засолення, посуха та коливання температури, руйнівно позначаються на фізіологічних реакціях сільськогосподарських культур, продуктивності та загальній урожайності, що зрештою становить серйозну загрозу глобальній продовольчій безпеці та агроекосистемам.