Перегляд за Автор "Sergeeva, Zh. Yu."
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Антимікробна активність до збудника м’якої гнилі комплексу молочнокислих бактерій і каротоворицинів за зберігання(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2017) Крилова, К. Д.; Сергєєва, Ж. Ю.; Басюл, О. В.; Крылова, Е. Д.; Сергеева, Ж. Ю.; Басюл, Е. В.; Krylova, K. D.; Sergeeva, Zh. Yu.; Basiul, O. V.Мета роботи. Визначити залежність активності комплексу каротоворицинів Erwinia carotovora ОНУ320 та бактерій Lactobacillus plantarum ОНУ87, якому властива антимікробна дія до фітопатогенних ервіній, від температури та терміну зберігання. Матеріали і методи. До складу комплексу входять каротоворицини (дефектні фагові частки) штаму E. carotovora ОНУ320, одержані шляхом спонтанної індукції, та бактерії L. plantarum ОНУ87 (титр 105 КУО/ мл) у співвідношенні 1:1. Комплекс каротоворицинів і лактобацил та його окремі компоненти зберігали впродовж 31 доби за температури 20; 4; -20 °С. Кілерну активність каротоворицину визначали за розміром зон лізису на газоні індикаторного штаму ервіній. Життєздатність лактобактерій L. plantarum ОНУ87 визначали за зміною чисельності шляхом культивування на щільному середовищі MRS. Результати. Встановлено, що максимальна життєздатність клітин L. plantarum ОНУ87 зберігається за температури -20 °С при додаванні гліцерину порівняно до цього ж показника за температури 4 та 20 °С. Показано, що присутність лактобактерій L. plantarum ОНУ87 негативно впливає на активність каротоворицинів при зберіганні у суміші за температури 4 та 20 °С. Висновки. Зниження активності каротоворицину за температури 4 та 20 °С у присутності лактобактерій, ймовірно, відбувається за рахунок дестабілізації білків, які утворюють дефектні фагові відростки, та самовільного скорочення фагових хвостових відростків під час зберіганя