Перегляд за Автор "Babynina, M. O."
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Diversity of the species of thermostable mesophilic bacteria from raw vegetable materials and cans with signs of damage(Odesa I. I. Mechnikov National University, 2016) Vatipko, R. A.; Babynina, M. O.; Yamborko, Hanna V.; Ямборко, Анна Валентиновна; Ямборко, Ганна Валентинівна; Ватіпко, Росіна Андріївна; Ватипко, Росина Андреевна; Бабиніна, Марина Олександрівна; Бабынина, Марина АлександровнаThe work presents the analysis of the microbiota of vegetable raw materials, zoned in Ukraine and grown in Odesa region (carrot, zucchini, eggplants) and mushroom preserves with signs of damage.Документ Enterotoxin production ability of Bacillus cereus strains from south Ukrainian region(Odessa I. I. Mechnikova National University, 2017) Yamborko, Hanna V.; Marynova, I. V.; Vatipko, R. A.; Babynina, M. O.; Pylypenko, L. N.; Pylypenko, I. V.; Closhka, N. V.; Ямборко, Анна Валентиновна; Ямборко, Ганна Валентинівна; Маринова, И. В.; Маринова, І. В.; Ватіпко, Росіна Андріївна; Ватипко, Росина Андреевна; Бабиніна, Марина Олександрівна; Бабынина, Марина Александровна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Пилипенко, И. В.The objective of this study was to identify and detect emetic toxin- and enterotoxin-producting bacteria among 42 Bacillus cereus strains, isolated from Ukrainian food plant raw materials and products. The detection rate of nheA, hblD and cytK enterotoxin genes among investigated B. cereus strains was 100, 90,0 and 61,9%, respectively. The ces gene encoding emetic toxin was detected in 9,5 % of strains. Our finding revealed that nhe and hbl enterotoxins encoded by nhe and hbl genes were the major toxins among B. cereus tested in this study and enterotoxic type of B. cereus was predominant in South Ukrainian region.Документ Молекулярно-генетична діагностика ентеротоксигенних бактерій Bacillus cereus у рослинній сировині(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2017) Ямборко, Ганна Валентинівна; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Бабиніна, Марина Олександрівна; Іваниця, Володимир Олексійович; Ямборко, Анна Валентиновна; Pylypenko, L. N.; Pylypenko, I. V.; Yamborko, Hanna V.; Babynina, M. O.; Ivanytsia, Volodymyr O.; Иваница, Владимир Алексеевич; Бабынина, Марина Александровна; Пилипенко, Л. Н.; Пилипенко, И. В.Превентивний аналіз ризиків, які несуть аеробні та факультативно-анаеробні спороутворювальні мікроорганізми роду Bacillus, вкрай важливі для харчових галузей агропромислового комплексу України, теоретично необхідні і практично доцільні, бо дозволять виробляти нові конкурентоспроможні харчові продукти гарантованої якості та мікробіологічної безпеки.