Перегляд за Автор "Stepaniuk, G."
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Complex investigations of plant microbiota representatives(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2018) Kononiuk, Yu. V.; Marynova, I. V.; Adarma, N. Yu.; Stepaniuk, G.; Bratkevich, V.; Tverdokhlib, V. S.; Basiul, Olena V.; Limanska, Nataliia V.; Ліманська, Наталія ВікторівнаPhytopathogenic bacteria - crown gall agents - were isolated from grape plants. Antagonistic bacteria - also plant dwellers - were used to struggle these pathogens. Lactobacillus plantarum effectively inhibited crown gall agents and survived in soil at least for 45 days. Lactobacilli could interfere pathogenesis of the disease on a step of pathogen attachment. Together with Bacillus megaterium, lactobacilli showed stimulation effect on plant growth.Документ Здатність lactobacillus plantarum ону 12 до виживання в умовах ґрунту(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2019) Ліманська, Наталія Вікторівна; Басюл, Олена Владленівна; Суворова, Т. В.; Степанюк, Ганна Вікторівна; Іваниця, Володимир Олексійович; Limanska, Nataliia V.; Basiul, Olena V.; Suvorova, T.; Stepaniuk, G.; Ivanytsia, Volodymyr O.Мета роботи: встановити тривалість збереження життєздатності бактерій Lactobacillu splantarum ОНУ 12 в умовах ґрунту. Матеріали і методи. Культуру бактерій L. plantarum ОНУ 12 КУО/мл вносили у чорноземний і торф’яний ґрунти у двох варіантах – без рослин та з тест-рослинами Kalanchoe daigremontiana Mill до досягнення концентрації 108 КУО/г. Через кожні чотири дні здійснювали контроль чисельності лактобацил шляхом висіву мікробіоти ґрунту на агаризоване середовище MRS та вивчення фенотипових ознак і подальшої ідентифікації методом полімеразної ланцюгової реакції. Результати. Лактобацили найдовше зберігали життєдіяльність у ризосфері рослин, які культивували у чорноземному ґрунті: на 44-й день експерименту їх чисельність становила (2,8±0,4)х102 КУО/г, у ґрунті без рослин зберігалися щонайменше 36 діб. У торф’яному ґрунті лактобацили виживали у найменший термін і не виявлялися після 32-ї доби, а у ризосфері рослин у торф’яному ґрунті – щонайменше 36 діб. Висновок. В залежності від ґрунту та присутності рослин лактобацили здатні зберігати життєздатність до 44 діб.