Перегляд за Автор "Sergieieva, Zh. Yu."
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Антагоністична активність лактобактерій , ізольованих із ферментованих рослиних продуктів із В’єтнаму(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2016) Сергєєва, Ж. Ю.; Басюл, О. В.; Горшкова, Олена Георгіївна; Гаврилюк, Т. І.; Назаренко, Г. М.; Sergieieva, Zh. Yu.; Basiul, O. V.; Horshkova, Olena H.; Gavriluk, Т. Y.; Nazarenko, G. М.; Сергеева, Ж. Ю.; Басюл, Е. В.; Горшкова, Елена Георгиевна; Гаврилюк, Т. И.; Назаренко, А. Н.Метою дослідження була ідентифікація та вивчення антагоністичних властивостей молочнокислих бактерій, ізольованих із ферментованих рослинних продуктів із В’єтнаму. Матеріали та методи. Штами бактерій роду Lactobacillus виділяли з некомерційних автоферментованих солоних продуктів, виготовлених у В’єтнамі. Вивчення антагоністичної активності бактерій роду Lactobacillus in vitro проводили методом агарових лунок. Моделювання взаємодії бактерій роду Lactobacillus з фітопатогенами у системі in vivo проводили на бульбах картоплі Solanum tuberosum і коренеплодах моркви Daucus carota. Фізіолого-біохімічні властивості лактобактерій вивчали за допомогою API- систем. Результати та обговорення. За тинкторіальними, морфологічними та біохімічними властивостями відібрані штами лактобактерій ідентифіковано як L. paracasei ОНУ 520, L. brevis ОНУ 521, L. plantarum ОНУ 522, L. plantarum ОНУ 523, L. rhamnosus ОНУ 524. Встановлено, що через 24 год культивування навколо лунок, у які вносили культуральну рідину штамів-антагоністів, утворювалися зони затримки росту діаметром до 19 мм. Встановлено, що антагоністична дія цих бактерій зумовлена продукцією лактобактеріями органічних кислот. Показано, що досліджувані лактобактерії ефективно конкурують з фітопатогенними бактеріями E. carotovora та у всіх випадках інгібують їх ріст в експериментах на коренеплодах моркви та у 80% на бульбах картоплі. Суміш лактобактерій досліджуваних штамів не була більш ефективною ніж окремі штами. Висновки. Штами бактерій роду Lactobacillus ізольовані з некомерційних автоферментованих солоних продуктів, виготовлених у В’єтнамі виявили високий рівень антагоністичної активності до фітопатогенних ервіній.