Логотип репозиторію
  • English
  • Українська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
Логотип репозиторію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • English
  • Українська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Novotna, Viktoriia O."

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Adsorption kinetics of anthocyanins from elderberry extracts on bentonite
    (2016) Soldatkina, Liudmyla M.; Novotna, Viktoriia O.; Солдаткіна, Людмила Михайлівна; Новотна, Вікторія Олександрівна; Солдаткина, Людмила Михайловна
    Adsorption kinetics of anthocyanins from aqueous extracts of elderberries on bentonite at various concentrations of anthocyanins, mass of bentonite, and temperature was investigated in this work. It was found that the equilibrium adsorption capacities and correlation coefficients for pseudosecond order model are much more reasonable than that of the pseudo-first order model.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Adsorption removal of anthocyanins from red cabbage extracts by bentonite: statistical analysis of main and interaction effects
    (2017) Soldatkina, Liudmyla M.; Novotna, Viktoriia O.; Солдаткіна, Людмила Михайлівна; Солдаткина, Людмила Михайловна
    During the last years, numerous studies about biological activities of anthocyanins have been published. Red cabbage has high anthocyanin content. In comparison to other common plants (berries, fruits, and vegetables) rich in anthocyanins this vegetable can be to become the very cheap source of anthocyanins, because it yields quickly and its cultivation, harvest, and storage are not difficult.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Mathematical description of the adsorption removal of anthocyanins from red cabbage extracts
    (2015) Soldatkina, Liudmyla M.; Novotna, Viktoriia O.; Солдаткіна, Людмила Михайлівна; Солдаткина, Людмила Михайловна
    Nowadays the adsorption removal of anthocyanins from water extracts of different plants is important task for food, pharmaceutical and cosmetic industry, because, on the one side, they are watersoluble natural dyes alternative to synthetic food dyes, and, on the other side, they have potential health benefits as substances with certain medicinal activities such as anti-inflammatory, anti-cardiovascular, and anti-cancer.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Modeling of extraction removal of biologically active substances from juniper berries
    (2017) Soldatkina, Liudmyla M.; Salamon, I.; Novotna, Viktoriia O.; Tiutiunnyk, Tetiana V.; Солдаткіна, Людмила Михайлівна; Солдаткина, Людмила Михайловна
    The genus Juniperus L. belongs to the family of Cupressaceae and comprises about 70 species which are widely distributed in the Northern Hemisphere. All over the world plants from this genus have always been regarded as a well-known traditional remedy due to their numerous therapeutic properties, such as: anti-inflammatory, antiseptic, diuretic, and analgesic. Nowadays, also juniper berries are used for flavoring different alcoholic drinks. For example, in Slovakia, the ‘‘Borovicka”, is the popular juniper brandy, well-known for its unique aroma with a nice juniper aftertaste, which is very good for appetite whetting.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Removal of anthocyanins from aqueous berry extracts by adsorption on bentonite: Factorial design analysis
    (SAGE Publications Ltd, 2017) Soldatkina, Liudmyla M.; Novotna, Viktoriia O.; Солдаткіна, Людмила Михайлівна; Солдаткина, Людмила Михайловна
    In this article, a full factorial experimental design 24 was used to evaluate four factors (contact time, temperature, initial concentration of anthocyanins, and adsorbent mass) and their interactive effects on adsorption of anthocyanins from elderberry and chokeberry extracts on bentonite. The factors were investigated at two levels ( 1 and þ1). The regression models considering the main effects and interactions were suggested. The variance analysis and the statistic data showed adequate models. The contact time has the most positive effect and the initial concentration of anthocyanins has the most negative effect that influences the removal of anthocyanins from berry extracts on bentonite.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Закономерности кинетики адсорбции антоцианов из экстрактов ягод аронии и бузины катионитом ФИБАН К-1
    (Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2019) Солдаткина, Людмила Михайловна; Тютюнник, Татьяна Владимировна; Менчук, Василий Васильевич; Поликарпов, А. П.; Новотная, Виктория Александровна; Солдаткіна, Людмила Михайлівна; Тютюнник, Тетяна Володимирівна; Менчук, Василь Васильович; Полікарпов, О. П.; Новотна, Вікторія Олександрівна; Soldatkina, Liudmyla M.; Tiutiunnyk, Tetiana V.; Menchuk, Vasyl V.; Polykarpov, О. P.; Novotna, Viktoriia O.
    В данном исследовании установлены кинетические закономерности адсорбции антоцианов из экстрактов ягод аронии и бузины на волокнистом катионите ФИБАН K-1 при изменении начальной концентрации антоцианов, температуры, pH и массы катионита. Установлено, что модели псевдовторого порядка и Еловича лучше всего описывают экспериментальные кинетические кривые адсорбции антоцианов ягод аронии и бузины, подтверждая, что процесс адсорбции лимитируется ионным обменом и химическим взаимодействием катионов флавилия с SO3-функциональными группами катионита. Анализ кинетических кривых с помощью модели внутренней диффузии показал, что процесс адсорбции антоцианов на катионите ФИБАН К-1 протекает в режиме смешанной диффузии.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Математичний опис процесу адсорбційного вилучення антоціанів з екстрактів червонокачанної капусти
    (Магістеріум. Хімічні науки., 2016) Солдаткіна, Людмила Михайлівна; Новотна, Вікторія Олександрівна; Soldatkina, Liudmyla M.; Novotna, Viktoriia O.; Солдаткина, Людмила Михайловна
    Досліджено кінетику адсорбції антоціанів з підкислених хлоридною кислотою водних екстрактів червонокачанної капусти на бентоніті за різних умов проведення експерименту (зміни концентрації антоціанів, витрати бентоніту, рН i температури екстрактів антоціанів) та проведено математичне моделювання процесу адсорбції антоціанів за допомогою кінетичних рівнянь формальної кінетики, а також псевдопершого і псевдодругого порядку. Встановлено, що експериментальні кінетичні криві адсорбції антоціанів найкраще описуються кінетичною моделлю псевдодругого порядку.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Математичний опис процесу адсорбційного вилучення антоціанів з екстрактів червонокачанної капусти
    (2016) Солдаткіна, Людмила Михайлівна; Новотна, Вікторія Олександрівна; Soldatkina, Liudmyla M.; Novotna, Viktoriia O.; Солдаткина, Людмила Михайловна
    Досліджено кінетику адсорбції антоціанів з підкислених хлоридною кислотою водних екстрактів червонокачанної капусти на бентоніті за різних умов проведення експерименту (зміни концентрації антоціанів, витрати бентоніту, pH і температури екстрактів антоціанів) та проведено математичне моделювання процесу адсорбції антоціанів за допомогою кінетичних рівнянь формальної кінетики, а також псевдопершого і псевдодругого порядку. Встановлено, що експериментальні кінетичні криві адсорбції антоціанів найкраще описуються кінетичною моделлю псевдодругого порядку.

DSpace та ОНУ імені І.І.Мечникова copyright © 2009-2025 LYRASIS

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Угода користувача
  • Форма зворотнього зв'язку

We collect and process your personal information for the following purposes: Authentication, Preferences, Acknowledgement and Statistics.
To learn more, please read our
privacy policy.

Customize