Перегляд за Автор "Chigrina, Je.I."
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Антимікробна активність олій з насіння гарбуза звичайного, кісточок винограду і плодів обліпихи(2024) Страшнова, Ірина Валентинівна; Ткаченко, Федір Петрович; Чигріна, Євгенія Ігорівна; Strashnova, Iryna V.; Tkachenko, Fedir P.; Chigrina, Je.I.Наразі не втрачає своєї актуальності пошук нових альтернативних ефективних джерел для отримання сполук з антимікробною активністю. Мета. Дослідити антимікробну активність олій, отриманих методом холодного пресування з насіння гарбуза звичайного, кісточок винограду і плодів обліпихи. Методи. Антимікробну дію олій з насіння гарбуза, кісточок винограду і плодів обліпихи щодо штамів індикаторних мікроорганізмів Staphylococcus aureus АТСС 25923, Micrococcus luteus АТСС 4698, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Bacillus subtilis АТСС 6633, Kocuria rhizophila DSM 3480, Escherichia coli АТСС 25922, Proteus vulgaris АТСС 6896, Salmonella enterica NCTC 6017, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440 та Candida albicans АТСС 18804 визначали на напіврідкому середовищі LB методом лунок. Результати. Усі протестовані рослинні олії проявили антимікробну активність щодо окремих штамів грампозитивних і грамнегативних бактерій, але виявилися неефективними проти B. subtilis, P. aeruginosa, P. putida та еукаріотичного мікроорганізму C. albicans. Штами грампозитивних бактерій виявилися більш чутливими до дії усіх трьох видів рослинних олій. Найбільш чутливим був штам M. luteus АТСС 4698, розміри зон відсутності росту якого перевищували 16 мм за впливу усіх протестованих олій. Кращу ефективність щодо чутливих тест-штамів індикаторних мікроорганізмів проявила олія з насіння гарбуза. Висновки. Рослинні олії, отримані методом холодного пресування з насіння гарбуза, кісточок винограду і плодів обліпихи, проявили варіатив- ну антимікробну активність, яка кращою була у олії з насіння гарбуза. До її впливу найчутливішими були штами K. rhizophila DSM 3480 і M. luteus АТСС 4698, розміри зон відсутності росту яких склали 16,5 ± 0,1 мм і 16,3 ± 0,2 мм, відповідно. Проведення подальших досліджень необхідне для визначення хімічного складу і кількісної оцінки біоактивних сполук цих олій, а також механізму їх дії на клітини мікроорганізмів.