Факультет хімії та фармації
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Факультет хімії та фармації за Автор "Бродарська, Анна Віталіївна"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Міцелярно-екстракційне концентрування та спектрофотометричне визначення барвників Тартразину і Жовтого "Сонячний захід"(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Бродарська, Анна ВіталіївнаСинтетичні харчові барвники (СХБ) відіграють значну роль в харчовій промисловості оскільки сприйняття споживачем поняття якості харчових продуктів тісно пов'язане із органолептичними показниками. Індустріалізація продовольчих систем у харчовій промисловості суттєво збільшилась із використанням різноманітних добавок, зокрема таких, як харчові барвники, консерванти, стабілізатори й підсолоджувачі. Наприклад, розчинні у воді барвники застосовуються для фарбування напоїв, кондитерських, хлібобулочних, молочних товарів й іншої продукції. В свою чергу, нерозчинні у воді барвники використовуються для фарбування харчових, фармацевтичних, косметичних продуктів, які містять у своєму складі жири та масла (таблетки, льодяники, помади, мила, шампуні тощо). Натуральні або природні барвники є нестійкими та легко піддаються деструкції, а їх синтетичні аналоги дозволяють одержати інтенсивний колір для відповідних продуктів харчування, який залишається стійким при зберіганні [1]. Варто зауважити, що витрати, котрі пов'язані із виробництвом синтетичних харчових барвників є значно нижчими порівняно з одержанням натуральних барвників. Таким чином, зазначені переваги стимулюють виробників до використання синтетичних барвників, незважаючи на численні дані, що підтверджують їх негативний вплив на здоров'я людини. Наприклад, синтетичні харчові барвники можуть викликати серйозні порушення: нудоту, головний біль, виразки, рак легенів, гіперактивність, анемію [2], а також впливають на зір, шкіру, слизові оболонки тощо.Документ Седативний вплив екстракту Acorus calamus L. на функціональний стан центральної нервової системи у щурів(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2024) Бродарська, Анна ВіталіївнаДипломна робота виконана на кафедрі фармакології та технології ліків факультету хімії та фармації Одеського національного університету імені І.І. Мечникова і присвячена дослідженню біологічно активних речовин поліфенольної природи в екстракті з кореневища Acorus calamus L. та встановлення седативного впливу екстракту на функціональний стан центральної нервової системи у щурів. Метою роботи було проведення ідентифікації поліфенольних сполук та ефірних олій в екстракті аїру звичайного з встановленням їх сумарного вмісту в сировині. Дослідження впливу екстракту Acorus calamus L. на рівень тривожності та рухової активності в тесті «відкрите поле» та «чорно біла камера», на роботу короткочасної та довготривалої пам’яті в тесті «Водний лабіринт Морріса» та вплив на депресивний стан в тесті «Порсолт». Проведенні дослідження свідчать про виразний седативний ефект екстракту Acorus calamus L., ефективність якого зростає із збільшенням дози введеного екстракту (в діапазоні від 500 мг/кг до 2000 мг/кг маси тіла тварин). Доведено, що високі дози екстракту Acorus calamus L. (1500 та 2000 мг/кг) здатні негативно впливати на функціонування короткочасної та довготривалої пам’яті, тоді як пероральне введення невеликих доз (500 та 1000 мг/кг) екстракту не чинить жодних впливів на роботу пам’яті.