Zynov'ev, A. A.Lozova, O. I.Зінов'єв, А. А.Лозова, О. Й.2013-02-282013-02-282007Proceedings of the III International Young scientists conference «Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.», dedicated to 100 anniversary from birth of famous ukrainian lichenologist Maria Makarevych (Odesa, 15 - 18 May, 2007).https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/3357Матеріали IІI Міжнародної конференції молодих вчених «Розмаїття живого. Екологія. Адаптація.Еволюція.», присвячена 100-річчю з дня народження видатного українського ліхенолога М.Ф. Макаревич (м. Одеса, 15 - 18 травня 2007 р.). Материалы IІI Международной конференции молодых ученых «Биоразнообразие. Экология. Адаптация.Эволюция.», посвященная 100-летию со дня роджения известного украинского лихенолога М.Ф. Макаревич (г. Одесса, 15 - 18 мая 2007 г.)Among the majority of enzymes widely used in a food industry the important place belongs trasglytaminase (TG), which catalyzed acyl-transfer reaction between peptide bound glytaminyl residues and primary amines. Recently, on the basis of the enzyme cross-links reaction, it has been used in the experiments improve the functional properties of foods.Вперше з культури Streptomyces mobaraensis був виділеній фермент трансглутаміназа, перспективний для використання у харчовій промисловості. Виявлено оптимальні умови для культивування продуцента. Визначено, що активність даного ферменту після 3 діб культивування була максимальною і становила 0,25 од/мл.entrasglytaminaseActinomycesISOLATION AND DETERMINATION OF THE ACTIVITY OF MICROBIAL TRANSGLUTAMYNAZEВИДІЛЕННЯ ТРАНСГЛУТАМІНАЗИ МІКРОБНОГО ПОХОДЖЕННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ її АКТИВНОСТІArticle