Рахімова, Олена ЛеонідівнаТоцький, Владлен МиколайовичБабаянц, О. В.Іваниця, Володимир ОлексійовичРахимова, Елена ЛеонидовнаТоцкий, Владлен НиколаевичИваница, Владимир АлексеевичRakhimova, Olena L.Totskyi, Vladlen M.Ivanytsia, Volodymyr O.2018-05-312018-05-312004Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/16391Досліджували антимікробні властивості екстрактів двох сортів Атол і Отрада Гливи звичайної (Pleurotus ostreatus) і штаму Delta-50 Печериці двуспорої (Agaricus bisporus) по відношенню до ш тамів Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Arthrobacter citreus та Candida albicans. В хлороформних, спиртових та ацетонових екстрактах досліджуваних грибів виявлена антимікробна дія. Найбільш виражений антимікробний вплив виявлявся проти Staphylococcus aureus. Водні екстракти посилювали ріст бактерій за 24-годинну експозицію. Значна більшість екстрактів практично не впливали на ріст бактерії P. aeruginosa, дріжджеподібного грибка Candida albicans та актиноміцету Arthrobacter citreus.Исследовали антимикробные свойства двух сортов Атолл и Отрада Вешенки обыкновенной (Pleurotus ostreatus) и штама Delta-50 Ш ампиньона двуспорового (Agaricus bisporus) по отношению к штамммам Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, A rthrobacter citreus и Candida albicans. У хлороформных, спиртовых и ацетоновых экстрактов исследованных грибов обнаружено антимикробное действие. Наиболее выраженнное антимикробное действие виявлено против Staphylococcus aureus. Водные экстракта усиливали рост бактерий при 24 часовой экспозиции. Значительное большинство екстрактов практически не влияло на рост бактерий P. aeruginosa, дрожжеподобного грибка Candida albicans и актиномицета A rthrobacter citreus.The antimicrobial properties of two grades of Pleurotus ostreatus Atoll and Pleurotus ostreatus Otrada and Agaricus bisporus against Escherichia coli Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, A rthrobacter citreus and Candida albicans were studied. The antimicrobial influense was found out in chloroform, ethanol and acetone extracts. The strongest antimicrobial influence was shown against Staphylococcus aureus. The water extracts increase the bacterial growth after 24 hours exposure. The m ajority of extracts didn't influence .the growth of bacteria P. aeruginosa, yeast Candida albicans and actinomicete Arthrobacter citreus.ukантимікробна діягливапечерицяантимикробное действиевешенкашампиньонantimicrobial influenceoystermushroomВплив екстрактів їстівних грибів на мікроорганізмиВлияние экстрактов съедобных грибов на микроорганизмыThe edible mushroom extract influence on the microorganismsArticle