Страшнова, Ірина ВалентинівнаЯмборко, Ганна ВалентинівнаВасильєва, Наталія ЮріївнаСтрашнова, Ирина ВалентиновнаЯмборко, Анна ВалентиновнаВасильева, Наталья ЮрьевнаStrashnova, Iryna V.Yamborko, Hanna V.Vasylieva, Natalia Yu.2019-10-012019-10-012019Мікробіологія і біотехнологіяhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/25430Мета. Дослідити стійкість бактерій роду Lactobacillus до деяких агресивних чинників шлунково-кишкового тракту in vitro в залежності від первинного джерела виділення. Методи. У роботі використано 13 штамів лактобацил, виділених з самоквасних овочів, м’ясної сировини, екскрементів дітей. Pезистентність бактерій до метаболітів травної системи визначали шляхом їх культивування у середовищі MRS з жовчю, хлоридом натрію і фенолом. Результати. Переважна більшість лактобацил була толерантною до 2,5–5,0% NaCl. Збільшення концентрації NaCl до 7,5% призвело до зменшення кількості життєздатних клітин та інтенсивності їх росту. Показано, що найбільш стійкими до NaCl виявилися штами, ізольовані з самоквасних овочів. Присутність 20 і 40% жовчі у культуральному середовищі сповільнювало, але не гальмувало ріст лактобацил. Найбільш стійкими до дії жовчі виявилися штами, ізольовані з м’ясної сировини. Усі штами лактобацил росли у присутності фенолу в середовищі культивування в концентраціях 0,2–0,6%. Висновки. Досліджувані штами лактобацил показали варіабельну реакцію на дію хлориду натрію, солей жовчі і фенолу, яка залежала від специфічності штаму та концентрації активної речовини. Показано, що існує часткова залежність між стійкістю до досліджених чинників і джерелом виділення лактобацил.Цель. Исследовать устойчивость бактерий рода Lactobacillus к некоторым агрессивным факторам желудочно-кишечного тракта in vitro в зависимости от первичного источника выделения. Методы. В работе использова- ны 13 штаммов лактобацилл, выделенных из самоквасных овощей, мясного сырья, экскрементов детей. Pезистентность бактерий к метаболитов пищеварительной системы определяли путем их культивирования в среде MRS с желчью, хлоридом натрия и фенолом. Результаты. Подавляющее большинство лактобацилл были толерантными к 2,5–5,0% NaCl. Увеличение концентрации NaCl до 7,5% привело к уменьшению количества жизнеспособных клеток и интенсивности их роста. Было показано, что наиболее устойчивыми к NaCl оказались штаммы, изолированные из самоквасных овощей. Присутствие 20 и 40% желчи в культуральной среде замедляло, но не тормозило рост лактобацилл. Наиболее устойчивыми к действию желчи оказались штаммы, изолированные из мясного сырья. Все штаммы лактобацилл росли в присутствии фенола в среде культивирования в концентрации 0,2–0,6%, но было показано, что при повышении концентрации фенола, показатели оптической плотности значительно уменьшались. Выводы. Исследуемые штаммы лактобацилл показали вариабельность реакции на действие хлорида натрия, солей желчи и фенола, которая зависела от специфики штамма и концентрации активного вещества. Было показано, что существует частичная зависимость между устойчивостью к исследованным факторам и источником выделения лактобацилл.Aim. To study the resistance of lactobacilli strains to some aggressive factors of gastrointestinal tract in vitro depending on the primary isolation source. Methods. 13 lactobacilli strains isolated from self-fermenting vegetables, meat raw materials, children excrements were used in this work. The stability of bacteria to metabolites of the digestive system was determined by their cultivation in the MRS medium with bile, sodium chloride and phenol. Results. The vast majority of lactobacilli was tolerant at 2.5–5.0% NaCl. The increasing NaCl concentration to 7.5% has resulted in decrease of the viable cells number and its growth intensity. It was shown that the strains isolated from self-fermenting vegetables were the most resistant to NaCl. The presence of 20 and 40 % bile in the cultural medium slowed but did not inhibit the lactobacilli growth. The most resistant to bile were the strains isolated from raw meat. All lactobacilli strains grew in the presence of phenol in cultivation medium at concentrations of 0.2–0.6%, but it was shown that with increasing of phenol concentration, the optical density was significantly reduced. Conclusion. Investigated lactobacilli strains showed a variable reaction to the action of sodium chloride, salts of bile and phenol, which was determined by the specific strain and the concentration of the active substance. It has been shown that there is the partial relationship between resistance to the investigated factors and the source of lactobacilli isolation.ukлактобацилихлорид натріюжовчфеноллактобациллыхлорид натрияжелчьlactobacillisodium chloridebilephenolСтійкість штамів лактобацил, виділених з різних джерел, до деяких агресивних чинників травного трактуУстойчивость штаммов лактобацилл, выделенных из разных источников, к некоторым агрессивным факторам пищеварительного трактаResistance of lactobacilli strains isolated from different source to some aggressive factors of the digital tractArticle