Merlich, Andrii H.Kalnytska, O.Dema, M.Matkovska, A.Мерліч, Андрій ГеннадійовичКальницька, О.Дема, М.Матковська, А.2024-08-292024-08-292024Characterization of latic acid bacteria isolated from Odesa estuary of Black Sea / A. Merlich, O. Kalnytska, M. Dema, A. Matkovska // Modern Problems of Biology, Biotechnology and Biomedicine [Electronic Resource] : XІХ International Summer School “Molecular Biology, Biotechnology and Biomedicine” : Conference for young scientists (Odesa, 3-4 July 2024) : Proceedings / Ed. board : O. V. Sashchuk, Zh. Yu. Sergieieva ; resp. ed. V. O. Ivanytsia. – Odesa : Odesa I. I. Mechnikov National University, 2024. – P. 73–75.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/39095The number of lactobacteria in water and mussels of Black Sea collected in the winter period was determined. Preliminary identification of strains was carried out by studying cell morphology, Gram reaction, catalase activity, and cultural characteristics. According to the results of the PCR analysis, it was determined that 87.5% of the investigated strains of LAB of marine origin belong to the genus Enterococcus. It was found that most of the studied strains did not show inhibitory activity against each other, except for Enterococcus W1.4, Enterococcus W1.5, which inhibited the growth of the indicator strains.Визначено кількість лактобактерій у пробах води та мідій Чорного моря, відібраних у зимовий період. Попередня ідентифікація штамів була проведена шляхом дослідження морфології клітин, забарвленням за Грамом, визначення каталазної активності, вивчення культуральних характеристик. За результатами ПЛР-аналізу визначено, що 87,5% досліджених штамів МКБ морського походження належать до роду Enterococcus. Виявлено, що більшість досліджуваних штамів не проявляли інгібувальної активності один проти одного, окрім Enterococcus В1.4, Enterococcus В1.5, які інгібували ріст індикаторних штамів.enlactic acid bacteriamusselsmarine sourceslactobacteriaEnterococcusмолочнокислі бактеріїмідіїморські джерелалактобактеріїCharacterization of latic acid bacteria isolated from Odesa estuary of Black SeaХарактеристика молочнокислих бактерій виділених із Одеської акваторії Чорного моряArticle579.262