Бельтюкова, С. В.Теслюк, О. И.Ливенцова, Е. О.Теслюк, О. І.Лівенцова, О. О.Beltykova, S. V.Teslyuk, O. I.Liventsova, E. O.2010-09-222010-09-222006Вісник Одеського національного університету = Odessa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/498Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Вестник Одесского национального университета/ ОНУ імені І. І. Мечникова. - Одеса : Астропринт, 2006. - Том 11, Вип. 4: Сер. "Хімія." - укр. і рос.Показана возможность определения маркера возраста и качества коньяка-ванилина в коньяках. Разработана простая и надежная методика количественного определения ванилина в коньяках методом тонкослойной хроматографии. В качестве проявляющего раствора предложено использовать хлорид тербия (III), что обуславливает появление на хроматографической пластинке сенсибилизированной люминесценции иона лантанида. Показана можливість визначення маркера якості коньяку - ваніліну в коньяках. Розроблено проста й надійна методика кількісного визначення ваніліну в коньяках методом тонкошарової хроматографії. В якості розчину, того що проявляє, запропоновано використовувати хлорид тербію (III), що обумовлює появу на хроматографічній пластинці сенсибілізованої люмінесценції іону лантаніду. The opportunity of determination of marker cognac vanilline quality in cognacs has been demonstrated. The sample and reliable technique of quantitative determination of vaniline in cognacs by a thin-layer chromatography method has been developed. Terbium chloride (III) was proposed as a sensitized solution that causes sesibilized luminescence of lantanide ion on the chromatographic plate.ванилинлюминесценциятербий (III)тонкослойная хроматографияконьякванілінлюмінесценціятербій (ІІІ)тонкошарова хроматографіяконьякvanillineluminescenceterbium (III)thin-layer chromatographycognacЛЮМИНЕСЦЕНТНОЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕ МАРКЕРА КАЧЕСТВА КОНЬЯКА - ВАНИЛИНАЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ МАРКЕРА ЯКОСТІ КОНЬЯКА - ВАНІЛІНАLUMINESCENT DETERMINATION OF THE MARKER OF COGNAC - VANILLINE QUALITYArticle