Симоненко, Артем Олексійович2021-02-192021-02-192020Симоненко, А. О. Біотехнологія ферментування морських водоростей молочнокислими бактеріями = Biotechnology of algae fermentation by lactic acid bacteria : дипломна робота бакалавра / А. О. Симоненкої. – Одеса, 2020. – 43 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/30338Було досліджено процес ферментування водоростей відповідно до кількості внесених молочнокислих бактерій, солі, цукру та підкіслювача (томатний сік). Запропоновано схему ферментування водоростей, з метою поширення даної технології у виробництві, на підставі отриманих даних. Визначено вплив молочнокислих бактерій на показники загального мікробного числа, БГКП, органолептичні характеристики. З використанням кореляційного аналізу було підтверджено вплив молочнокислих бактерій на показник ЗМЗ внесення з показником кореляції r=-0,61, та на показник чисельності БГКП с показником кореляції r=-0,51. Вплив молочнокислих бактерій підтверджено за результатами однофакторного дисперсійного аналізу адаптованого до греко-латинських квадратів. Показано істотний вплив на процес ферментування водоростей внесення солі (NaCl) та підкіслювача (томатний сік). Визначені оптимальні комбінації молочнокислих бактерій та інших факторів, що сприяють ферментуванню водоростей. Роботу викладено на 52 сторінках, вона містить 7 рисунків та 13 таблиць. В роботі наведено посилання на 25 публікацій кирилицею та 38 латиницею.Was done composition optimization of nutrient medium for increasing indicator for antagonistic activity for Lactobacillus vaccinostercus ONU 2 strain. While processing first part of research was showed maximum antagonistic activity that Lactobacillus vaccinostercus ONU 2 strain demonstrated while using Brige, MRS medium, Lactobacterium Medium IV. Statistic analisys of antagonistic activity researches results on different mediums allowed to reveal components that help with increasing that indicator. Among of the most influential components of nutrient mediums were: peptone, yeast extract, ammonium citrate, KH2PO4, Ethanol. While doing optimization of nutrient medium composition was used mathematic method of planning with using matrix that was adaptated for Grec-Latin squares. Verification showed that nutrient mediums were narrowly specialized. All of them assist maximum manifestation antagonistic activity indicator against conditionally pathogenic bacteria strains. This work is layed out on 52 pages that conssist 1 image, 12 tables. In work are represented 23 publications in Cyrillic, 24 publications in Latin.uk162 біотехнології та біоінженеріяферментування водоростеймолочнокислі бактеріїоптимізаціяntagonistic activitynutrient mediumsmathematic methodsoptimizationLactobacillusБіотехнологія ферментування морських водоростей молочнокислими бактеріямиBiotechnology of algae fermentation by lactic acid bacteriaDiplomas