Ружицька, Ольга МиколаївнаБорисова, О. В.Ружицкая, Ольга НиколаевнаRuzhytska, Olha M.2018-10-242018-10-242017«Селекційно-генетична наука і освіта» (парієві читання) : матер. VІ міжнар. наук. конф. (Умань, 15–17 бер.2017 р.). – Умань, 2017.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/19251В багатьох країнах Європи певний попит серед споживачів має продукція із зерна пшениці спельти (T. spelta L.). Зерно цієї культури характеризується високим вмістом та високою харчовою цінністю білка; має знижену токсичність клейковини (що важливо для людей із різними формами харчової алергії та непереносимості глютену), високі смакові характеристики хліба та високу перетравлюваність білків [Dahlstedt, 1997; Elfun, Aasven, 1997; Jorgensen, Olsen, 1997]. Із зерна спельти готують ряд високоякісних круп’яних, хлібобулочних і кондитерських виробів. Вивчають можливість використання борошна із зерна цієї культури в дієтичному харчуванні [Boguslavskij, Golik та ін., 2001]. Біологічна характеристика цієї культури дозволяє вирощувати її в досить широкому діапазоні кліматичних умов. За агробіологічними показниками культура володіє рядом як корисних, так і негативних ознак. Однією із корисних господарських властивостей спельти є її невибагливість до родючості ґрунтів, що дозволяє розглядати дану культуру як придатну до умов органічного землеробства. В Україні дана культура також представлена на ринку зерна і зростає інтерес до неї як споживачів готової продукції, так і виробників зерна, круп’яної та хлібобулочної продукції.ukнасіннєва продуктивністьвміст білкаTriticum spelta l.мінеральне живленняНасіннєва продуктивність та вміст білка в зерні пшениці спельти (Triticum spelta l.) за вирощування на різному фоні мінерального живленняArticle