Лук'янова, Олена Олександрівна2021-08-252021-08-252020Лук'янова, О. О. Одночасне спектрофотометричне та кольорометричне визначення харчових барвників у сумішах із використанням хемометричних алгоритмів : дипломна робота магістра / О. О. Лук'янова. – Одеса, 2020. – 57 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/31534Дипломна робота виконана на кафедрі аналітичної хімії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова і присвячена дослідженню можливості одночасного визначення харчових барвників із застосуванням хемометричних алгоритмів декомпозиції аналітичного сигналу. Робота є частиною та логічним продовженням наукових досліджень, що проводяться за науковою темою № 145 «Обґрунтування вибору методів концентрування, розділення та визначенням мікрокількостей речовин з близькими фізико-хімічними властивостями», ДР № 0115U001937. Мета роботи: дослідити одночасне визначення харчових барвників, а саме: Патентованого синього (Е131), Індигокарміну (Е132), Діамантового блакитного (Е133), Тартразину (Е102) та Хінолінового жовтого (Е104) із застосуванням хемометричних алгоритмів декомпозиції аналітичного сигналу з використанням підходів спектрофотометрії та кольорометрії. В представленій роботі вивчено одночасне визначення харчових барвників із застосуванням хемометричних алгоритмів декомпозиції аналітичного сигналу використанням підходів спектрофотометрії та кольорометрії. Можлива область застосування: визначення мікрокількостей харчових барвників в харчових продуктах, напоях та фармацевтичних препаратах.ukсинтетичні харчові барвникикольорометріяспектрофотометріяхемометрикаОдночасне спектрофотометричне та кольорометричне визначення харчових барвників у сумішах із використанням хемометричних алгоритмівSimultaneous spectrophotometric and colorimetric determination of food dyes in mixtures using chemometric algorithmsDiplomas