Донцова, Т. А.Швець, Г. В.Іваниця, Володимир ОлексійовичШвец, А. В.Иваница, Владимир АлексеевичDontsova, T. A.Shvets, H. V.Ivanytsia, Volodymyr O.2018-06-112018-06-112000Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/16819Вивчено антагоністичні властивості штамів лактобацил з використанням методу агарових блоків і лунково-дифузійного методу. Встановлено вклад в антагоністичну активність розглянутих штамів різних речовин: органічних кислот, пероксиду водню, інших антимікробних сполук. О бговорю ється хімічна природа виявленої бактеріостатичної речовини, що її виділяє ш там Lactobacillus johnsonii La 1.УДК 579.864Изучены антагонистические свойства восьми штаммов лактобацилл с использованием метода агаровых блоков и луночно-диффузионного метода. Установлен вклад в антагонистическую активность изучаемых штаммов различных веществ: органических кислот, перекиси водорода, других антимикробных соединений. Обсуждается химическая природа выявленного бактериостатического вещества, выделяемого штаммом Lactobacillus johnsonii La 1.In the present study 8 strains of lactobacilli were investigated for their antagonistic properties. For detection antimicrobial activity, the agar well-diffusion and agar disc-diffusion methods were used. The contribution to antimicrobial activity of different compounds: organic acids, hydrogen peroxide, and other antimicrobial substances have been estimated. The chemical nature of the bacteriostatic compound produced by Lactobacillus johnsonii La 1 is discussed.ukлактобацилиантимікробні властивостілактобациллыантимикробные свойстваlactobacilliantimicrobial propertiesАнтагоністичні властивості бактерій роду LactobacillusАнтагонистические свойства бактерий рода LactobacillusAntagonistic activity of bacteria of the Lactobacillus genusArticle