Титаренко, Надія ВолодимирівнаТеслюк, Наталія ІванівнаТеслюк, Наталья ИвановнаTesliuk, Nataliia I.Tytarenko, Nadiia V.2018-10-292018-10-292018Актуальні питання сучасної науки, 29-30 квіт. 2018 р. : матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф. / Міжнар. центр наук. дослідж. – Київ : МЦНД, 2018. Ч. 2. – 2018. – 67 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/19309Ожина садова (Rubus ceasius), а саме її безшипні сорти, залишається однією з найперспективніших в Україні плодово-ягідних культур, що є високо врожайною та нескладною у догляді. Завдяки своєму хімічному складу плоди ожини мають тонкий стійкий аромат, високі смакові, дієтичні та лікувальні властивості. Вони можуть бути використані як у свіжому, так і замороженому вигляді, а, також, у консервній промисловості при виготовленні соків, джемів, желе, лікерів, йогуртів і так далі [5]. У нашій країні культура ожини безшипної є ще мало вивченою, і тому недостатньо використовується в садівництві, а вирощується, в основному, в колекціях наукових установ і у садівників-аматорівukмікроклони ожиниrubus ceasiusАдаптація мікроклонів ожини (rubus ceasius) до умов in vivo з використанням культур мікроорганізмівArticle