Смокіна, Юлія Іванівна2025-01-272025-01-272024Смокіна, Ю. І. Фармакогностичне і фармакологічне вивчення плодів Ficus carica L. = Pharmacognostic and pharmacological study of the fruits Ficus carica L. of : кваліфікаційна робота магістра / Ю. І. Смокіна. – Одеса, 2024. – 53 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/40508Дипломна робота виконана на кафедрі фармакології та технології ліків факультету хімії та фармації Одеського національного університету імені І. І. Мечникова і присвячена комплексному дослідженню плодів Ficus carica L. та розробці рецептурної харчової добавки у вигляді гранул. Метою роботи було дослідження оптимальних умов екстракції, які сприяли б максимальному вилученню поліфенольних сполук за мінімальних економічних затрат з плодів Ficus carica L. Встановлення сумарного вмісту та ідентифікація речовин поліфенольної природи за допомогою методу високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Визначення токсичної, антиоксидантної та протизапальної дії екстракту з плодів Ficus carica L. з подальшою розробкою рецептури харчової добавки. За результатами проведеного дослідження були встановленні оптимальні умови екстракції рослинного матеріалу. Було показано, що найбільший вміст поліфенолів і флавоноїдів відзначався в екстракті на основі 50 % водно-етанольної суміші. За результатами розрахунків показано, що в плодах інжиру міститься приблизно 0,56 % аскорбінової кислоти в перерахунку на 1 г сухої сировини. Методом високоефективної рідинної хроматографії показано, що дослідний зразок екстракту містить 4 групи фенольних сполук, а саме: галова кислота, рутин, фенольні кислоти та катехіноподібні речовини. Доведено, що обраний зразок дослідження проявляє має антиоксидантну та протизапальну активність.uk102 хіміямагістрплоди Ficus carica L.фармакологічне вивченняфармакогностичне вивченняумови екстракціїФармакогностичне і фармакологічне вивчення плодів Ficus carica L.Pharmacognostic and pharmacological study of the fruits Ficus carica L. ofDiplomas