Снігур, Кирило ВасильовичГузенко, Олена МихайлівнаСнігур, Денис ВасильовичРахлицька, Олена МихайлівнаGuzenko, Olena M.Snigur, Denys V.Rakhlytska, Olena M.2024-10-072024-10-072024Міцелярно-екстракційне вилучення та спектрофотометрчине визначення харчового барвника жовтий «Захід Сонця» // К. Снігур, О. Гузенко, Д. Снігур та ін. // Інноваційні напрями розвитку хімії – 2024 [Електронний ресурс] : тези доп. 1 наук. конф. з міжнар. участю (Одеса, 9–11 верес. 2024 р.) / за ред.: к.х.н., доц. Менчука В. В., д.х.н., проф. Марцинко О. Е., к.х.н., доц. Гузенко О. М., к.х.н., доц. Тимчук А. Ф., к.х.н., доц. Снігура Д. В. – Електрон. текст. дані (1 файл : 4,3 МБ). – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2024. – С. 62.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/39412Барвники відіграють значну роль в харчовій промисловості, оскільки привабливість харчових продуктів тісно пов'язана з органолептичними показниками. Індустріалізація продовольчих систем в харчовій промисловості збільшилася з використанням різних добавок, таких як харчові барвники, консерванти, стабілізатори та підсолоджувачі. Водорозчинні барвники використовується в напоях, кондитерських, хлібобулочних, молочних товарах і іншій продукції. Нерозчинні у воді барвники застосовуються для фарбування харчових, фармацевтичних, косметичних продуктів, що містять жири і масла (таблетки, льодяники, помади, мила, шампуні тощо). Натуральні (природні) барвники нестійкі і легко піддаються деструкції, а синтетичні дають інтенсивний колір продуктів харчування і стійкі при зберіганні. Проте, синтетичні харчові барвники можуть викликати серйозні порушення і захворювання: нудоту, головний біль, виразки, рак легенів, гіперактивність, анемію, а також впливають на зір, шкіру, слизові оболонки тощо.ukміцелярно-екстракційне вилученнябарвникифаза неіоногенної ПАРМіцелярно-екстракційне вилучення та спектрофотометрчине визначення харчового барвника жовтий «Захід Сонця»Article