Чумак, Надія Віталіївна2018-04-192018-04-192017Чумак, Н. В. Сорбційна спорідненість силікагелю, модифікованого кПАР до харчових барвників = Sorption affinity for silica modified by cationic surfactans to food dyes : дипломна робота бакалавра / Н. В. Чумак ; наук. кер.: О. М. Чеботарьов ; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Хім. ф-т, Каф. аналітичної хімії . – Одеса, 2017 . – 48 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/13524Мета роботи: дослідити та оптимізувати умови сорбційного вилучення харчових барвників, а саме: Діамантового синього (Е133), Патентованого синього (Е131), Тартразину (Е102) та Хінолінового жовтого (Е104), силікагелем, модифікованим хлоридом цетилпіридинію. В представленій роботі вивчено сорбцію ряду барвників силікагелем, модифікованим хлоридом цетилпіридинію. Встановлено, що сорбція має фізичний (Діамантовий синій, Патентований синій, Хіноліновий жовтий) та хімічний характер (Тартразин), а кількісне вилучення барвників досягається впродовж 15-30 хв. Встановлено, що кількісна десорбція відбувається в умовах руйнування поверхневих іонних ассоціатів, а найкращим десорбентом є 0,001М розчин додецилсульфату натрію в 0,1М амоніаку. Коефіцієнти концентрування досліджуваних барвників коливаються в межах 1,80-4,95, а градуювальні графіки лінійні в інтервалі концентрацій (0,25-3)·10-5 моль/л. Можлива область застосування: вилучення і визначення мікрокількостей харчових барвників в харчових продуктах та фармацевтичних препаратах.other6.040101 Хіміядіамантовий синійпатентований синійтартразинхіноліновий жовтийсилікагельхлорид цетилпіридиніюсорбціяспектрофотометріяСорбційна спорідненість силікагелю, модифікованого кПАР до харчових барвниківSorption affinity for silica modified by cationic surfactans to food dyesOther