Коломійчук, Тетяна ВікторівнаКоломийчук, Татьяна ВикторовнаKolomiichuk, Tetiana V.Бузика, Т. В.Бузыка, Т. В.Buzyka, T. V.Карпов, Леонiд МихайловичКарпов, Леонид МихайловичKarpov, Leonid M.2020-10-272020-10-272013Аграрний вісник Причорномор’яhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/29337Активне застосування великої кількості добавок у їжу швидкого приготування потребує подальшого дослідження впливу цих речовин на системи організму. За умов тривалого застосування продуктів, що містять глутамат натрію, широко відомі неврологічні прояви, які обумовлені його нейроактивними властивостями. Метою наших досліджень стало вивчення впливу їжі швидкого приготування на фізіолого-біохімічні показники організму щурів. Наші дослідження показали, що чим вище концентрація добавок продуктів швидкого приготування, тим в більшому ступені відбувається їх негативний вплив на нервову, серцево-судинну та травну систему.Активное использование большого количества добавок в пищу быстрого приготовления требует дальнейшего исследования действие этих веществ на системы организма. При длительном употреблении продуктов, содержащих глутамат натрия, широко известны неврологические проявления, что обусловлено его нейроактивными свойствами. Целью наших исследований явилось изучение влияния пищи быстрого приготовления на физиолого-биохимические показатели организма крыс. Наши исследования показали, что чем выше концентрация добавок в продуктах быстрого приготовления, тем в большей степени происходит его негативное влияние на нервную, сердечно-сосудистую и пищеварительную системы.Active use of a large number of additives in fast food requires further study the effect of these substances on the system. With prolonged use of products containing monosodium glutamate, commonly known neurological manifestations, due to its neuroactive properties. The aim of our study was to investigate the influence of fast food on the physiological and biochemical parameters of rats. Our studies have shown that the higher concentration of additives in fast food, the more is its negative effect on the nervous, cardiovascular and digestive system.ukхарчові добавкирухова активністькисла фосфатазащурипищевые добавкидвигательная активностькислая фосфатазакрысыdietary supplementsphysical activityacid phosphataseratsВплив типу харчування на функціональний стан щурівВлияние типа питания на функциональное состояние крысInfluence of the type of power on the functional state of ratsArticle