Курятников, Владислав ВолодимировичKuriatnykov, Vladyslav V.Семенов, М. І.2025-07-212025-07-212025Семенов М. І. Синергетичні процеси у технологіях обробки і приготування харчової продукції / М. І. Семенов // Матеріали до 81-ї звітної студентської наукової конференції ОНУ імені І. І. Мечникова. Секція «Гідрометеорологія і екологія». Підсекції: «Агрометеорологія та агроекологія», «Військова метеорологія», «Водні біоресурси та аквакультура», «Гідрологія суші», «Екологія», «Екологічне право і контроль», «Метеорологія і кліматологія», «Океанологія та гідрографія», «Технології захисту навколишнього середовища» (Одеса, 23–25 квіт. 2025 р.) [Електронний ресурс]. – Електрон. текст. дані (1 файл : 14,5 МБ). – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2025. – С. 457–459.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/42026Актуальність дослідження: Вітчизняна харчова промисловість має забезпечувати споживача якісним і безпечним продуктом, що не містить шкідливих домішок і речовин, зокрема, бути радіаційно безпечними. Якість харчової продукції перш за все обумовлена технологіями її приготування. У будь якій харчовій технології використовується теплова обробка напівфабрикатів. Приготування їжі в кулінарії є достатньо складним процесом, який складається перш за все з тепло-масо обмінних фізичних процесів, які при тепловій обробці харчових продуктів мають нелінійний, нерівноважний характер. Вивчення фізики складних процесів сьогодні є дуже актуальним. Фізичні дослідження стосуються також контролю радіаційного стану і регулюванню якості продукції харчової промисловості. Тому тематика досліджень актуальна і має сучасний прикладний характер. Мета роботи: в рамках дисципліни «Технології контролю якості харчової та промислової продукції» автори ставлять за мету зробити спробу пояснити математичними законами синергетики складні технологічні процеси обробки і приготування харчових продуктів.ukхарчова промисловістьхарчова продукціяякість харчової продукціїтехнології обробки і приготування харчових продуктівсинергетикатехнологічна обробка харчової продукціїрадіоактивне забруднення харчової продукціїG2 Технології захисту навколишнього середовищаСинергетичні процеси у технологіях обробки і приготування харчової продукціїArticle