Варбанець, Л. Д.Авдіюк, К. В.Борзова, Н. В.Харкевич, О. С.Жданова, Н. М.Сейфулліна, Інна ЙосипівнаМарцинко, Олена ЕдуардівнаПєсарогло, Олена ГеоргіївнаВарбанец, Л. Д.Авдиюк, К. В.Борзова, Н. В.Харкевич, Е. С.Жданова, Н. Н.Сейфуллина, Инна ИосифовнаМарцинко, Елена ЭдуардовнаПесарогло, Алена ГеоргиевнаVarbanets, L. D.Avdijuk, К. V.Borzova, N. V.Kharkevich, E. S.Zhdanova, N. N.Seifullina, Inna Y.Martsynko, Olena E.Pesaroglo, Olena G.2018-10-202018-10-202009Мікробіологічний журналhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/19177Вивчено вплив різних факторів на процес біосинтезу позаклітинної (α-амілази у Aspergiiius sp. при глибинному культивуванні. Підібрано оптимальний склад поживного середовища: концентрація вуглецю (картопляний крохмаль 1 г/л) та азоту (NaNO3, 0,5 г/л). Ферментний препарат має широкий рН- оптимум активності (4,5—9,0), термооптимум при pH 6,5 — 60 °С, а при pH 4,5 та при 9,0 —50 °С. Показано інгібіторну дію координаційних сполук германію на амілолітичну активність препарату.Изучено влияние разных факторов на процесс биосинтеза внеклеточной «α-амилазы у Aspergillus sp. 55 при глубинном культивироваггии. Подобран ошимальггый состав ггитательной среды: концентрация углерода (картофельггый крахмал 1 г/л) и азота (NaN03, 0,5 г/л). Ферментный препарат имеет широкий pH оптимум активности (4,5- 9,0), термооптимум при pH 6,5 - 60 °С, а при pH 4,5 и при 9,0 - 50 °С. Показано игггибиторное действие координагщоггггых соединеггий гермаггия на амилолитическую активность препаратаThe influence of different factors on biosynthesis of extracellular «α-amylase оf Aspergillus sp. 55 grown at submerged cultivation has been studied. The optimal composition of nutrient medium (1 g of starch and 0. 5.g of NaN03 per 1 1) was chosen. The enzyme preparation has a wide pH optimum of activity (4.5-9.0), thermooptrmum at pH 6.5 was 60°C, at pH 4.5 and 9.0 - 50°C. The inhibitory effect of coordinative germanium compounds on amylolytic activity of the preparation was shown. The paper is presented in Ukrainianukα-амілазаджерела азоту та вуглецютермооптимумрН-оптимумα-амилазаисточггики азота и углеродатермооптимумрН-оптимумα-amylasecarbon and nitrogen sourcesthermooptimumpH-optimumВластивості α-амілази Aspergillus SP. 55Свойства α-амілази Aspergillus SP. 55Properties of Aspergillus SF. 55 α-amylaseArticle