Пріндіна, Таїсія Юріївна2018-06-142018-06-142017Пріндіна, Т. Ю. Біотехнологічний потенціал лактобактерій, виділених із м'ясної сировини = Biotechnological potential of lactobacilli isolated from raw meat : дипломна робота магістра / Т. Ю. Пріндіна; наук. кер. Г. В. Ямборко; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. мікробіології, вірусології та біотехнології. – Одеса, 2017. – 72 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/16944Проведено дослідження якості сирого м՚яса за мікробіологічними показниками. Зразки м՚ясної сировини відповідали стандартам за санітарно-гігієнічними нормами. Виділені із м՚яса бактерії були представниками родів Bacillus, Kurthia, Planоcoccus, Micrococcus, Sarcina і Staphylococcus. Майже у половині досліджених зразків виявлені бактерії роду Lactobacillus. Ізольовані штами лактобактерій характеризувалися біотехнологічними властивостями, що висуваються до стартових культур. Найоптимальнішу кислотоутворюючу і найкращу антагоністичну активності, а також високу стійкість до хімічних, фізичних факторів і антибіотиків проявили Lactobacillus sp. М6, М15 і М16.ukмікробіота сирого м՚ясабіотехнологічні властивості бактерій роду lactobacillusraw meat microbiotabiotechnological properties of bacteria genus lactobacillusБіотехнологічний потенціал лактобактерій, виділених із м'ясної сировиниBiotechnological potential of lactobacilli isolated from raw meatDiplomas