Байрактар, Василь МиколайовичBayraktar, Vasyl M.Байрактар, Василий Николаевич2022-09-132022-09-132015Біологічний вісник МДПУhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/33732Samples from different industrial grape cultivars were collected during the vintage season from the vineyard of the winery (the «Shabo» winery Company, located in the Odesa region, Ukraine). The following industrial cultivars of grapes were selected for the research: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon, Riesling Rhenish, Aligote, Rkatsiteli, Bastardo, Traminer, Telti Kuruk, Grinosh. The grape cultivars were cultivated on the sandy soils in the district located between the Black Sea and the Dnestrovsky estuary. Grape must derived from different grape cultivars was placed into sterile glass flasks to half of the 450ml flask volume. Each flask was carefully closed with a rubber stopper with an injection needle in it. During the fermentation process, it was necessary to remove carbon dioxide, which was present as a result of active anaerobic fermentation processes in the grape must. At the end of grape must fermentation, pure yeast cultures were isolated using traditional microbiological methods by consistent inoculation of a sample into a Petri dish with a few modifications of nutrient selective agar for yeast isolation and cultivation. Primary yeast isolation was carried out using Inhibitory Mold Agar medium (Becton Dickinson Company, USA).Порівняльна оцінка ферментативної активності лабораторних та сухих активних комерційних дріжджів показала високу ферментативну активність дріжджових культур в обох порівнюваних груп по клітинним ферментам, макро- і мікроелементного складу, показниками клітинного метаболізму дріжджів.Сравнительная оценка ферментативной активности лабораторных и сухих активных коммерческих дрожжей показала высокую ферментативную активность дрожжевых культур у обеих сравниваемых групп по клеточным ферментам, макро- и микроэлементному составу, показателям клеточного метаболизма дрожжей.enwine yeastcellular metabolismenzymatic activitySaccharomyces cerevisiaepolymerase chain reaction (PCR)винні дріжджіферментативна активністьклітинний метаболізмSaccharomyces cerevisiaeвинные дрожжиферментативная активностьклеточный метаболизмSaccharomyces cerevisiaeComparative assessment of the laboratory selected and active dried Saccharomyces cerevisiae yeast culture in biotechnology of the brandy productionПорівняльна оцінка лабораторних та сухих швидкорозчинних дріжджів Saccharomyces cerevisiae для біотехнології коньячного виробництваСравнительная оценка лабораторных и сухих быстрорастворимых дрожжей Saccharomyces cerevisiae для биотехнологии коньячного производстваArticle