Топтіков, Валентин АнатолійовичДьяченко, Лариса ФедорівнаПолодієнко, О. Б.Тоцький, Владлен МиколайовичТоптиков, Валентин АнатольевичПолодиенко, О. Б.Тоцкий, Владлен НиколаевичToptikov, Valentyn A.Diachenko, Larysa FedorivnaPolodiienko, O. B.Totskyi, Vladlen M.2018-06-072018-06-072000Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/16676Наведена динаміка спектрів множинних молекулярних форм пероксидази і супероксидцисмутази за калусоутворення у деяких сортів картоплі. З’ясовані закономірності змін електрофоретичних спектрів досліджуваних ферментів за дедиференціації клітин. Ці закономірності полягають у перебудові складу множинних молекулярних форм ферментів і зміні субстратної специфічності деяких форм пероксидази.Резюме Изучали динамику спектров множественных молекулярных форм пероксидазы и супероксиддисмутазы при каллусообразовании у некоторых сортов картофеля. Установлены общие закономерности изменений электрофоретических спектров изученных ферментов, выражающиеся в перестройке состава ММФ и в изменении субстратной специфичности некоторых форм пероксидазы.The dynamics of multiple molecular forms of peroxidase and superoxide dismutase at callus formation in some potato varieties was studied. Some common features of electroforethic spectra of the studied enzymes have been determined. These features are expressed by reconstruction of multiple molecular form composition and changes of substrate specificity of some peroxidase forms.ukкалусоутворенняпероксидазасупероксиддисмутазаекспресіякартоплякаллусообразованиекартофельcallus formationperoxidasesuperoxide dismutaseexpressionpotatoМножинні молекулярні форми пероксидази та супероксиддисмутази в процесі дедиференціації клітин за калусогенезу у картопліМножественные молекулярные формы пероксидазы и супероксиддисмутазы в процессе дедифференциации клеток при каллусогенезе у картофеляMultiple molecular forms of peroxydase and superoxide dismutase in potato cells dedifferentiation during callus formationArticle